Γενικά θέματα 29 Απριλίου 2009

«Μήνυμα σε μπουκάλι» άφησαν πίσω τους επτά κρατούμενοι στο Αουσβιτς

Ένα χειρόγραφο σημείωμα, με την υπογραφή επτά κρατουμένων στο ναζιστικό στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, βρέθηκε μέσα σε ένα μπουκάλι, κρυμμένο μέσα στα θεμέλια γειτονικού κτιρίου, χώρο καταναγκαστικών έργων.
«Γνωρίζουμε πως οι δύο από τους κρατούμενους ζουν σήμερα και είναι πάνω από 80 ετών», ανέφεραν οι υπεύθυνοι και ίσως να μπορούν να μας διαφωτίσουν περισσότερο για το μήνυμα στη φιάλη.
Το κρυμμένο μήνυμα-την ημέρα που αυτό εγράφη, το ημερολόγιο έδειχνε: 20 Σεπτεμβρίου 1944–εντοπίστηκε πρόσφατα σε μία κατεδαφιζόμενη μεσοτοιχία της Ανώτερης Σχολής Οσιετσιμ (το πολωνικό όνομα του Άουσβιτς), στις εγκαταστάσεις της οποίας διέμειναν δεσμοφύλακες του Άουσβιτς-Μπίρκεναου (στο Μπίρκεναου ήταν τα κρεματόρια).

«Όλοι τους είναι ηλικίας 18 έως 20 ετών» αναφέρει η τελευταία φράση του σημειώματος, που αφορά έξι Πολωνοεβραίους και έναν Γαλλοεβραίο κρατούμενο.

Σύμφωνα με τα διασωζόμενα αρχεία, είναι οι: Αλμπέρτ Βεϊσίντ Μητρώο 12.063, από την Λυών. Μητρώο 121.313 Μπρονισλαβ Γιανκόβιακ, από το Πόζναν (δυτική Πολωνία). Μητρώο 130.208 Στανισλάφ Ντούμπλα, από το Λασκοβίτσε (νοτιοανατολική Πολωνία). Μητρώο 131.491 Γιαν Γιαζίκ, από το Ραντόμ (κεντρική Πολωνία). Μητρώο 145.664 Βάτσλαβ Σόμπτσακ, από το Κόνιν (κεντρική Πολωνία). Μητρώο 151.090 Κάρολ Τσεκάλσκι, από το Λοτζ (κεντρική Πολωνία). Και: Μητρώο 157.582 Βάλντεμαρ Μπιαλομπρζέσκι, από την Οστροϊέκα, στη βορειοανατολική Πολωνία.

Η αυθεντικότητα του σημειώματος έχει εξακριβωθεί όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μουσείου του Άουσβιτς.
http://culture.ana-mpa.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube