Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Απριλίου 2009

Απαισιοδοξία στην Κύπρο μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα

Απαισιοδοξία στην Κύπρο μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα


Αρνητική εξέλιξη για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού χαρακτηρίζουν τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, το αποτέλεσμα των χθεσινών «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα, που έφερε στην εξουσία το ακροδεξιό κόμμα του Ντερβίς Ερογλου.
Επιπλέον, θεωρούν ότι το «κλειδί» της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα και ότι το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει για άλλη μιά φορά το ρυθμιστικό της ρόλο στις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων «εκλογών» στα κατεχόμενα συνιστά αρνητική εξέλιξη για το Κυπριακό και πρόσθεσε: «Θέλουμε να απευθύνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δηλαδή θα επιμείνουμε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και θα συζητήσουμε στη βάση των αρχών, που καθορίζονται από αυτό το πλαίσιο. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όσα έχουν συμφωνηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλατ μέχρι σήμερα, για μας, δεν μπορούν να ξανασυζητηθούν».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τον ουσιαστικό και ρυθμιστικό ρόλο της Τουρκίας στα κατεχόμενα και ότι το κλειδί της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, βρίσκεται μόνο στην Αγκυρα.
«Σίγουρα όλοι θα θέλαμε να κέρδιζαν οι πλέον μετριοπαθείς και προοδευτικές δυνάμεις. Όμως θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στο διεθνή παράγοντα ότι τώρα είναι η ώρα να ασκήσουν τις πιέσεις εκείνες που πρέπει προς την Τουρκία, ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία της για επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι οι «εκλογές» στα κατεχόμενα, ως πράξη που προωθεί τις αποσχιστικές συμπεριφορές του παράνομου κατοχικού μορφώματος, δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως «η επικράτηση του κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου προοιωνίζει την περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας».
«Δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, αφού η Αγκυρα είναι εκείνη που δίδει εντολές, που χαράσσει γραμμή και όποιος και αν ηγείται του ψευδοκράτους, δεν μπορεί να χαράσσει γραμμή ερήμην της Αγκυρας», ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube