Weather Icon
Ιράκ , Ισλάμ 2 Απριλίου 2009

Φόβοι για ανασύνταξη νοσταλγών του Σαντάμ και της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

Φόβοι για ανασύνταξη νοσταλγών του Σαντάμ και της Αλ Κάιντα στο Ιράκ


ΒΑΓΔΑΤΗ. Τη στιγμή που οι θάνατοι Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την εισβολή του 2003, ανησυχία προκαλούν η διαφαινόμενη ανασύνταξη των εξτρεμιστών και η ελαφρά αύξηση των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκυρηςιστοσελίδας icasualties. org, «μόλις» 4 Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από εχθρικά πυρά τον Μάρτιο, αριθμός πρωτοφανής για τα δεδομένα του πολέμου. Οι άμαχοι Ιρακινοί που σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικά χτυπήματα όμως ανήλθαν σε 180, δηλαδή 42 περισσότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ακόμη 67 θύματα μετρούν οι δυνάμεις ασφαλείας όλων των κλάδων στο Ιράκ.
Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν φόβους πως οι επιθέσεις θα ενταθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς ο αμερικανικός στρατός θα αποσύρεται σταδιακά από τις μεγάλες πόλεις και θα τις παραδίδει στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες δεν θεωρούνται αρκούντως αξιόμαχες για να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη της διαφύλαξης της δημόσιας ασφάλειας. Επιπλέον, μυστικές υπηρεσίες στην Ουάσιγκτον υποψιάζονται ότι οι νοσταλγοί του Σαντάμ Χουσεΐν ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Αλ Κάιντα του Ιράκ και ετοιμάζουν νέο αντάρτικο, εναντίον της κυβέρνησης.
Πάντως, η χώρα αναμένεται να ξοδέψει μεγάλα ποσά τα επόμενα χρόνια προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της. Ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας του Ιράκ, Ανβάρ Αχμέντ, ανακοίνωσε ότι θα αγοραστούν άμεσα (εντός του 2009) από τις ΗΠΑ 18 εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη F–16 Block 50/52, παρόμοια με εκείνα που πρόσφατα προμηθεύτηκαν η Ελλάδα, το Ισραήλ και το Πακιστάν. Το κόστος της αγοράς αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5 δισ. δολάρια. Εντούτοις, ο ταξίαρχος Αχμέντ παραδέχθηκε ότι η ιρακινή πολεμική αεροπορία δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσει μόνη της τη χώρα μέχρι το 2012, οπότε έχει προγραμματιστεί να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες.

Στοιχεία για Blackwater
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες ιδιωτικοί φρουροί της διαβόητης εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας Blackwater σκότωσαν 17 Ιρακινούς το 2007. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press αποκάλυψε τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης που διενήργησε το FBI, από τα οποία προκύπτει ότι ίσως οι φρουροί να δέχθηκαν πράγματι πυρά, πριν απαντήσουν. Το στοιχείο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι παραβίασαν τους κανόνες εμπλοκής χρησιμοποιώντας υπέρμετρη βία (χειροβομβίδες, όλμους κ. λπ.), εναντίον πλήθους στο οποίο βρίσκονταν και άμαχοι, αλλά ενισχύει το επιχείρημα των φρουρών πως ενήργησαν σε αυτοάμυνα. Ο Μπαράκ Ομπάμα, πάντως, έχει δηλώσει ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο της Blackwater για τη φύλαξη των Αμερικανών διπλωματών στο Ιράκ. Η δίκη των φρουρών, την οποία θα παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον η εξαγριωμένη με την Blackwater κοινή γνώμη του Ιράκ, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2010.
A. P., Reuters-KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube