Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Απριλίου 2009

Αιματοκύλησαν το Ιράκ και χθες με δύο επιθέσεις

Αιματοκύλησαν το Ιράκ και χθες με δύο επιθέσεις

…Αν και οι βομβιστικές επιθέσεις εξακολουθούν να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν και φοβούνται ότι οι επιθέσεις αυτές θα αυξηθούν σε ένταση και αριθμό όσο θα αποχωρούν τα αμερικανικά στρατεύματα και οι διάφορες ιρακινές εξτρεμιστικές ομάδες θα διαγκωνίζονται για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής επιρροής στη χώρα….
Δύο βομβιστές αυτοκτονίας, ζωσμένοι με εκρηκτικά, ανατινάχθηκαν χθες σε δύο διαφορετικά σημεία του Ιράκ και οδήγησαν στον θάνατο 75 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλοί Ιρανοί προσκυνητές. Λίγο αργότερα, οι αρχές στη Βαγδάτη ανακοίνωσαν ότι συνελήφθη ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Ομάρ αλ-Μπαγκντάτι.
Η μία από τις δύο χθεσινές αιματηρές επιθέσεις συνέβη κοντά στην ευαίσθητη επαρχία της Ντιγιάλα και ο βομβιστής αυτοκτονίας φαίνεται ότι είχε στόχο ομάδα Ιρανών προσκυνητών, οι οποίοι έτρωγαν σε εστιατόριο, στον δρόμο τους προς τα σιιτικά προσκυνήματα του Ιράκ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 47 άτομα, όλοι Ιρανοί προσκυνητές, εκτός από δύο, και τραυματίστηκαν 67, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς το εστιατόριο. Η Ντιγιάλα είναι η μία από τις δύο μεγαλύτερες περιοχές του Ιράκ, οι οποίες παραμένουν εκτός ελέγχου των ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων.
Η δεύτερη επίθεση συνέβη στην κεντρική Βαγδάτη και ενώ μια ομάδα Ιρακινών αστυνομικών μοίραζε ανθρωπιστική βοήθεια σε άστεγες οικογένειες, οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετά τις εμφύλιες σφαγές που ακολούθησαν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, το 2003. Ο βομβιστής, γυναίκα κατά μια εκδοχή, αναμείχθηκε με το πλήθος και ανατίναξε τα εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένος. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 28 άτομα, ανάμεσα τους πέντε παιδιά, και 50 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι δύο πιο αιματηρές επιθέσεις συνέβησαν τη στιγμή κατά την οποία εντείνεται η ανησυχία ενόψει της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τα κέντρα των πόλεων μέχρι τον Ιούνιο και από την προειδοποίηση αξιωματούχων ότι ενδεχομένως θα ακολουθήσουν επιθέσεις των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Παράλληλα, οι εθνικές εκλογές, που προγραμματίζονται για το τέλος του χρόνου, απειλούν να πυροδοτήσουν νέα έξαρση της βίας, η οποία είχε υποχωρήσει κάπως τα τελευταία χρόνια.
Αν και οι βομβιστικές επιθέσεις εξακολουθούν να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν και φοβούνται ότι οι επιθέσεις αυτές θα αυξηθούν σε ένταση και αριθμό όσο θα αποχωρούν τα αμερικανικά στρατεύματα και οι διάφορες ιρακινές εξτρεμιστικές ομάδες θα διαγκωνίζονται για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής επιρροής στη χώρα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube