Weather Icon

«Σημαντική για την Ευρώπη η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών»

«Σημαντική για την Ευρώπη η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών»


Δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού
Τη σημασία της διαφοροποίησης των «διόδων» προμήθειας φυσικού αερίου και των προμηθευτών για τη Βουλγαρία και την Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Ενέργειας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, που διεξάγεται στη Σόφια.
Η διαφοροποίηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Στανίσεφ, μπορεί να επιτευχθεί με την υλοποίηση των projects των αγωγών «Ναμπούκο» και South Stream.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε, εξάλλου, στην εθνική ενεργειακή στρατηγική, η οποία – όπως τόνισε – «περιλαμβάνει» την κατασκευή των πετρελαιαγωγών Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και Μπουργκάς – Αυλώνα.
Επίσης, ο κ. Στανίσεφ αναφέρθηκε στη σημασία της διασύνδεσης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με αυτό της Ελλάδας, όπως επίσης και με της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Σερβίας.
Συγκεκριμένα επισήμανε πως «μια τέτοια εξέλιξη θα διαφοροποιήσει τις πηγές (προμήθειας) και τη “διαδρομή” της προμήθειας και θα συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου της στενής συνεργασίας στα Βαλκάνια».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Πέταρ Ντιμιτρόφ, επισήμανε- μεταξύ άλλων- πως «δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αντιθέτως, τα έργα πρέπει να επιταχυνθούν διότι αποτελούν «εργαλεία» αντιμετώπισης της κρίσης και δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισόδημα για τους πολίτες».
Η Βουλγαρία, πρόσθεσε ο κ. Ντιμιτρόφ, «είναι ένα σημαντικό ενεργειακό σημείο διαμετακόμισης φυσικού αερίου. Το θέμα της ασφάλειας στην προμήθεια ενεργειακών πηγών και η συνεργασία σε αυτό το πεδίο είναι κρίσιμης σημασίας, υπό το πρίσμα της ενεργειακής κρίσης του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΤΑ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube