REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 28 Απριλίου 2009

Αιφνιδιαστική επιδρομή από Αμερικανούς σε κρησφύγετο της Αλ Κάιντα

ΒΑΓΔΑΤΗ. Λίγες ώρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις σε βάρος σιιτικών στόχων στην ιρακινή πρωτεύουσα, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επιδρομή σε κρησφύγετο της Αλ Κάιντα. Αμερικανοί πεζοναύτες, συνοδευόμενοι από Ιρακινούς στρατιώτες φέρονται να ενεπλάκησαν με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης σε δασώδη περιοχή βόρεια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με ιρακινές πηγές, επτά μέλη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης, συμπεριλαμβανομένου ενός βομβιστή αυτοκτονίας, και άλλα εννέα αιχμαλωτίστηκαν από τους Αμερικανούς.

«Το Συμβούλιο της Αφύπνισης είχε προ μηνών απωθήσει την Αλ Κάιντα από τη συγκεκριμένη περιοχή, εντούτοις τις τελευταίες εβδομάδες οι τρομοκράτες επιχείρησαν να αναδιοργανωθούν», υποστήριξε ο ηγέτης της σουνιτικής οργάνωσης που συνεργάζεται με τους Αμερικανούς στην Ντουλίγια, Μουλά Ναντχέμ Αλ Τζουμπουρί. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Αφύπνισης αποτελείται από πρώην σουνίτες εξεγερθέντες και φύλαρχους, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Αμερικανούς, με στόχο την εκδίωξη της Αλ Κάιντα από το Ιράκ. Ο κ. Αλ Τζουμπουρί αποκάλυψε, ακόμα, ότι στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Ουτμάν Ταρίκ Ισμαήλ, ο οποίος θεωρείται εκ των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η πλειοψηφία των νεκρών στελεχών της Αλ Κάιντα είναι αραβικής καταγωγής. Αυτόπτες μάρτυρες, από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή αμέσως μετά τη μάχη.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης προκάλεσε η αεροπορική επιδρομή των Αμερικανών στην πόλη Κουτ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας γυναίκας και ενός αστυνομικού. «Το συμβάν αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας του Νοεμβρίου, καθώς οι Αμερικανοί δεν ενημέρωσαν, ως όφειλαν, τις τοπικές αρχές», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αλ Μαλίκι κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της συμφωνίας του Nοεμβρίου αναφορικά με το καθεστώς παραμονής του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράκ έκανε λόγο περί σφάλματος και ζήτησε συγγνώμη για το αποτέλεσμα της επιδρομής. Αμερικανός αξιωματικός αποκάλυψε ότι στόχος της επιδρομής ήταν πυρήνας σιιτών ενόπλων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube