Weather Icon

Η κρίση του φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να επαναληφθεί ποτέ, διαμηνύει ο Μπαρόζο

Η κρίση του φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να επαναληφθεί ποτέ, διαμηνύει ο Μπαρόζο
Ρωσία και Ουκρανία έχασαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών κατά την κρίση, είπε ο Ζ.Μπαρόζο

Κατηγορώ σε Ρωσία, Ουκρανία
Δριμύ κατηγορώ κατά των υπευθύνων για την κρίση του φυσικού αερίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς θέρμανση πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η κρίση του περασμένου Ιανουαρίου δεν θα πρέπει να επαναληφθεί ποτέ, δήλωσε σε ομιλία του στο διεθνές ενεργειακό φόρουμ υψηλού επιπέδου, το οποίο διεξάγεται στη Σόφια.
«Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ). Ιδιαίτερα από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά, όταν το θέμα αυτό μεταμορφώθηκε από αφορμή θεωρητικού προβληματισμού των ειδημόνων σε πρακτικό πρόβλημα, που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους πολίτες της ΕΕ», τόνισε ο Ζ.Μπαρόζο, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος γιατί η Ευρώπη «κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή με ενότητα, αλληλεγγύη και ομοφωνία».
«Τώρα, όμως, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και να εγγυηθούμε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Ελπίζουμε και προσβλέπουμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της βιομηχανίας και όλων των Ευρωπαίων καταναλωτών, την οποία η Ρωσία και η Ουκρανία έχασαν στη διάρκεια της κρίσης», πρόσθεσε.
Επίσης, τόνισε ότι η ΕΕ έχει ήδη χαράξει τους βασικούς άξονες πολιτικής, η οποία θα αποτρέψει το ενδεχόμενο επανάληψης παρόμοιων κρίσιμων καταστάσεων.
Υπενθύμισε την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διατεθούν 3,75 δισ. ευρώ για αναπτυξιακά σχέδια υποδομής για εγγύηση της σταθερής τροφοδοσίας της ΕΕ με φυσικό αέριο.
Και τόνισε ότι η διαφοροποίηση των διαδρομών, των πηγών και των προμηθευτών του αερίου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμπεριληφθούν ισχυρές ρήτρες για την ενέργεια στη συμφωνία συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία στη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Μάιο.
Παρότρυνε ακόμα την Ουκρανία να ενταχτεί στην αναδυόμενη ολοκληρωμένη ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube