Weather Icon
Ανθρώπινα Δικαιώματα , ΟΗΕ 18 Απριλίου 2009

Αισιοδοξία Ντάουντερ για λύση στο Κυπριακό

Αισιοδοξία Ντάουντερ για λύση στο Κυπριακό


Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μ. Κυπριανού επικρίνει το ΔΗΚΟ για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό.
Αισιοδοξία ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν θα αποτύχουν και θα οδηγήσουν τελικά σε λύση, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για επιτυχή κατάληξη, προσθέτοντας ωστόσο, ότι αυτό δεν μπορεί κάποιος να το εγγυηθεί.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η λύση θα πρέπει να είναι στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, «η οποία αποκλείει την ίδρυση δύο χωριστών κρατών και περιλαμβάνει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα». Για δε, την επίτευξη λύσης, εξέφρασε αντίθεση στον περιορισμό χρονοδιαγραμμάτων.
«Δεν είναι σωστό να τίθενται χρονοδιαγράμματα, γιατί προκαλούν πίεση στους διαπραγματευτές και αποτελούν τροφή για τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, καθότι όσο πλησιάζουμε στο τέλος ενός χρονοδιαγράμματος, οι δημοσιογράφοι ρωτούν συνεχώς τι γίνεται, με αποτέλεσμα όλοι να βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για ενδιάμεση συμφωνία, με πολυτεμαχισμό του Κυπριακού, πριν από την επίτευξη τελικής διευθέτησης, ο κ. Ντάουνερ τόνισε ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τέτοια συζήτηση. Είπε ότι αυτό που υπάρχει είναι διαφορετικές απόψεις, ως προς το πώς θα τεθούν μαζί διάφορες συμφωνίες.
«Αυτό που κάνουν οι δυο πλευρές είναι να βάζουν μαζί διάφορα συμφωνηθέντα κείμενα, ώστε να δημιουργείται ένα ενδεικτικό κείμενο με τις συμφωνίες, που έχουν επιτευχθεί, γιατί υπάρχουν και διαφωνίες. Στο τέλος, όμως, θα έχουμε χωριστά δημοψηφίσματα και η κοινή γνώμη είναι αυτή, που θα λάβει την τελική απόφαση, όπως έγινε και με το σχέδιο Ανάν», είπε ο κ. Ντάουνερ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποια στιγμή, εντός αυτού του χρόνου, να επισκεφθεί την Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.
Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Καθημερινή», εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι αν διαφανούν ρεαλιστικές προοπτικές για λύση μέσα από μια συνεχή πρόοδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τότε μπορεί να δημιουργηθεί πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της λύσης.
Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει και σήμερα μια συγκυρία για επίλυση του προβλήματος, με την Κύπρο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Τουρκία σε πορεία ένταξης στην Ένωση.

Επικρίσεις Κυπριανού για τη στάση του ΔΗΚΟ
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, επέκρινε το Δημοκρατικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται, δηλώνοντας ότι «δεν εξάντλησε τα περιθώρια άσκησης επιρροής και δεν αξιοποίησε το ρόλο του στην κυβέρνηση, όπου συμμετέχει», σε σχέση με την πορεία στο Κυπριακό πρόβλημα.
Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή», εισηγήσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΗΚΟ για αποχώρηση του κόμματος από την Κυβέρνηση του προέδρου Χριστόφια, επειδή διαφωνούν με την πολιτική και τους χειρισμούς του στο Κυπριακό.
Εξάλλου, ο υπουργός δήλωσε ότι τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ δεν τον έχουν καλέσει ποτέ για να τα ενημερώσει γύρω από το Κυπριακό, αναφέροντας, όμως, ότι την ίδια ενημέρωση που έχει ο ίδιος, την έχει και ο πρόεδρος του κόμματος, οπότε θεωρεί πως τα όργανα του κόμματος είναι ενημερωμένα.
Σε ό,τι αφορά την εικόνα, που βγάζει προς τα έξω το ΔΗΚΟ, ο Μάρκος Κυπριανού ανέφερε πως το κόμμα δίνει την εντύπωση ότι το κόμμα ασχολείται διαρκώς με εσωκομματικές διαφορές και διαφωνίες, κάτι που το βλάπτει, συγχύζει τους ψηφοφόρους και στο τέλος τους απογοητεύει.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube