Weather Icon
Γενικά θέματα 25 Απριλίου 2009

ΕΕ: Παγώνει συζητήσεις ένταξης με Κροατία για συνοριακή διαμάχη

ΕΕ: Παγώνει συζητήσεις ένταξης με Κροατία για συνοριακή διαμάχη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τον επόμενο γύρο των συζητήσεων ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ, εξαιτίας της συνεχιζόμενης συνοριακής διαμάχης με τη Σλοβενία. Η προεδρία της Δημοκρατίας της Τσεχίας επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί μια άλλη, αδιευκρίνιστη ημερομηνία, εν αναμονή της εξέλιξης της διαμάχης για τον Κόλπο Piran στη βόρεια Αδριατική. “Τις ακυρώσαμε επειδή δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσουμε ή να ανοίξουμε περαιτέρω κεφάλαια,” είπε ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας, Jan Sliva, στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA.

Η τσεχική κυβέρνηση είπε επίσης ότι η συνέχιση των συζητήσεων θα ‘’εξαρτηθεί από τη θετική εξέλιξη’’ των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Κροατία ελπίζει να ενταχθεί επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών το 2011. Η Σλοβενία έγινε μέλος της ΕΕ το 2004. Η 18ετής διαμάχη που καθυστερεί τις συζητήσεις της Κροατίας για ένταξη στην ΕΕ έχει επίσης απειλήσει την ένταξη της Κροατίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, μετά την απόφαση της Σλοβενίας να ασκήσει βέτο μόλις πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ νωρίτερα αυτό το μήνα.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube