Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 10 Απριλίου 2009

Γκρουέφσκι καλεί ΔΝΤ για χρεοκοπία!

Γκρουέφσκι καλεί ΔΝΤ για χρεοκοπία!


του Παναγιώτη Γκρουμούτη
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση των Σκοπίων, ενισχυμένη και από την πρόσφατη νίκη της στις προεδρικές και δημοτικές εκλογές, αλλά και από τις «ένθερμες» δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, συνεχίζει την παρελκυστική της τακτική στα διεθνή φόρα και την πολιτική της ευθείας ρήξης με την Ελλάδα αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της, τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα.
Τόσο πολύ που δεν αποκλείεται ούτε καν το ενδεχόμενο της προσφυγής των Σκοπίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του Ντομινίκ Στρος Καν (φωτό δεξιά) με αίτημα για «επείγουσα καταβολή» δανείου προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας!
Η εφημερίδα “Dnevnik” σε άρθρο της στην έκδοση της Πέμπτης διατείνεται πως η κυβέρνηση Γκρούεφσκι (φωτό αριστερά) θα αναγκαστεί, ίσως και άμεσα, να προσφύγει στη βοήθεια του ΔΝΤ καθώς το δημόσιο έλλειμμα διογκώθηκε πέρα από κάθε έλεγχο, ενώ η πιθανότητα λήψης νέων δανείων από ξένες τράπεζες πρέπει να αποκλεισθεί.
Μάλιστα η εφημερίδα επιμένει πως το ερώτημα πλέον δεν είναι κατά πόσον η κυβέρνηση των Σκοπίων θα ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το τελευταίο χρονικό διάστημα τα αποθεματικά των Σκοπίων απομειώθηκαν κατά τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πτώση της τάξης του 10% σημείωσαν και οι εισαγωγές συναλλάγματος από το εξωτερικό. Κατά ανάλογο ποσοστό μειώθηκαν το 2008 και οι ξένες επενδύσεις στη χώρα, με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν σήμερα στο 2,5% του ΑΕΠ της έναντι ποσοστού 4% το 2007.
Συνεπώς, η λύση του ΔΝΤ φαντάζει ως η μόνη εναπομείνασα στην κυβέρνηση Γκορύεφσκι, ενώ αν τελικώς τα Σκόπια λάβουν το πολυπόθητο δάνειο θα ενταχθούν στην ομάδα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που έφτασαν στο χείλος του γκρεμού, δηλαδή στο «κλαμπ» των «δανεισμένων» στο οποίο μετέχουν επίσης Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ουκρανία, Λευκορωσία, Τουρκία και Λετονία. Με το Μαυροβούνιο να φαντάζει πια ως ο «επόμενος υποψήφιος δανειολήπτης» …
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube