Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 3 Απριλίου 2009

Ομπάμα: Θέλω μία Ευρώπη με ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες

Ομπάμα: Θέλω μία Ευρώπη με ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες

Μία Ευρώπη με ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες στο ΝΑΤΟ ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στο Στρασβούργο με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί.
Μία Ευρώπη με ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες στο ΝΑΤΟ ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στο Στρασβούργο με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί. Παράλληλα, προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει στην εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου και το Ιράν ότι δεν θα του επιτραπεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Λίγο νωρίτερα, το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας, ο Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του Κάρλα, υποδέχθηκε στο Στρασβούργο τον Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ, με την πρώτη του συνάντηση στο Παλαί ντε Ροάν, πρώην επισκοπική κατοικία.
«Θέλουμε ισχυρούς συμμάχους. Θα θέλαμε να δούμε την Ευρώπη με ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες» στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, με την οποία, όπως είπε, θέλει να συνεργαστεί παρά τις όποιες διαφορές τους, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται «να επιστρέψουμε στους παλαιούς τρόπους συνεργασίας».
Όσον αφορά το Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ισλαμική Δημοκρατία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. «Δεν μπορούμε να έχουμε κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή», παρατήρησε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις προετοιμασίες για την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, την οποία χαρακτήρισε «προκλητική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποστεί συνέπειες: «Αν η Βόρεια Κορέα αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια -τόνισε- θα συνεργαστούμε με όλους τους ενδιαφερόμενους εταίρους στη διεθνή κοινότητα για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η Βόρεια Κορέα να μάθει ότι δεν μπορεί να απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών ατιμωρητί».
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε πως υποστηρίζει πλήρως τη νέα αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν, όπως την περιέγραψε τον περασμένο μήνα ο Ομπάμα. «Υποστηρίζουμε πλήρως τη νέα αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν», ο Γάλλος πρόεδρος, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει ότι η χώρα του δεν θα στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις, αλλά θα συμβάλει στην προσπάθεια ειρήνευσης του Αφγανιστάν με οικονομική βοήθεια και συμμετοχή στην εκπαίδευση της αστυνομίας.
Εξάλλου, ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να δεχθεί ένα κρατούμενο του Γκουαντάναμο, μετά την απόφαση του Ομπάμα να κλείσει τη φυλακή.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube