Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 28 Απριλίου 2009

«Φιλελληνική στάση» Ομπάμα βλέπει ο Νίμιτς στο Μακεδονικό

«Φιλελληνική στάση» Ομπάμα βλέπει ο Νίμιτς στο Μακεδονικό

«Την πεποίθηση ότι ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, βάση των δημοσίων δηλώσεων που έχει κάνει κατά καιρούς, φαίνεται να έχει μια περισσότερο φιλελληνική στάση σε σχέση με τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, εξέφρασε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, με θέμα την ονομασία των Σκοπίων και την κατάσταση στα Βαλκάνια».
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι στη συζήτηση συμμετείχαν ο γλωσσολόγος του τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Γέιλ, δρ. Ρόμπερτ Γκρίνμπεργκ και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, δρ. Χάρης Μυλωνάς. Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Γέιλ, δρ. Κέιθ Ντάρεν και η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Σύλλογο Φοιτητών του πανεπιστημίου.

Ο κ. Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, παρουσίασε περιληπτικά το έργο του ως ειδικός μεσολαβητής και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται και τις δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα ενέχει κινδύνους εμπλοκής. Παράλληλα, τόνισε ότι σέβεται το αίσθημα απειλής της εδαφικής ακεραιότητας που ανησυχεί την Ελλάδα, αλλά από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση στα Σκόπια.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Παμμακεδονικής, ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται να υπάρχει εκ μέρους των συμβαλλομένων χωρών πολιτική ωριμότητα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Εάν οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν την προαπαιτούμενη ωριμότητα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές στις ηγεσίες τους».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube