Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Απριλίου 2009

Έκλεισαν τα σύνορα μεταξύ Μολδαβίας-Ρουμανίας

Έκλεισαν τα σύνορα μεταξύ Μολδαβίας-Ρουμανίας


Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις Μολδαβίας – Ρουμανίας, καθώς η Τσισινάου κατηγορεί το Βουκουρέστι για ανάμειξη στα εσωτερικά της ζητήματα.
Οι αρχές του Μόλδοβα κάλεσαν σήμερα τον Ρουμάνο πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών, ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Εξωτερικών στην πρωτεύουσα Τσισινάου.
Παράλληλα οι ρουμανικές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Μόλδοβας έκλεισε τα σύνορά του με τη Ρουμανία, περιορίζοντας τη διέλευση των συνόρων μόνο στους Μολδαβούς πολίτες που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές της γειτονικής χώρας.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Μόλδοβα Βλαντίμιρ Βορόνιν προειδοποίησε τους οργανωτές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά.
«Οι αρχές θα τιμωρούν αυστηρά τους οργανωτές των παράνομων ενεργειών, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Μόλδοβα», δήλωσε ο Βορόνιν σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Νωρίτερα σήμερα ο Βορόνιν κατηγόρησε τη Ρουμανία ότι εμπλέκεται στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα του και πρόσθεσε πως αποφάσισε την απέλαση του πρεσβευτή της Ρουμανίας στην Τσισινάου.

Το Βουκουρέστι αποκρούει τις κατηγορίες της Τσισινάου
Η Ρουμανία αποκρούει κατηγορηματικά τις κατηγορίες των αρχών του Μόλδοβα για ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις της πρώην σοβιετικής αυτής δημοκρατίας, ανακοίνωσε σήμερα το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι «αυτή η κατηγορία αποτελεί πρόκληση κατά του ρουμανικού κράτους» και χαρακτηρίζει «απαράδεκτο το γεγονός ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της Τσισινάου επιρρίπτει στη Ρουμανία και στους ρουμάνους πολίτες την ευθύνη των εσωτερικών προβλημάτων του Μόλδοβα».
Νωρίτερα σήμερα ο Μολδαβός πρόεδρος Βλαντίμιρ Βορόνιν κατηγόρησε τη Ρουμανία ότι εμπλέκεται στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα του και πρόσθεσε πως αποφάσισε την απέλαση του πρεσβευτή της Ρουμανίας στην Τσισινάου.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή τη διαδικασία έκδοσης βίζας για τους πολίτες της Ρουμανίας, μιας χώρας με την οποία ο Μόλδοβας έχει κοινά σύνορα, κοινή ιστορία και κοινή γλώσσα.
Σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τσισινάου, πραγματοποίησαν σύσκεψη προκειμένου να εξετάσουν την έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώνεται στον Μόλδοβα. Στη σύσκεψη πήρε μέρος και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στον Μόλδοβα, Ούγγρος Κάλμα Μιστσάι.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σήμερα έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Μόλδοβα να σεβαστούν τις αρχές του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ελευθεριών», προσθέτοντας ότι το Παρίσι παρακολουθεί με έντονη ανησυχία την κατάσταση στη χώρα αυτή.

Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών στη Μολδαβία
Αστυνομικοί στη Μολδαβία έχουν συλλάβει και κρατούν 193 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Κισινάου, μεταξύ των οποίων και οκτώ ανήλικους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του υπουργείου Εσωτερικών.
«Τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για λεηλασία, χουλιγκανισμό, ληστεία και εγκληματικές επιθέσεις», μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο εκπρόσωπο του υπουργείου.
Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται κατά της εκλογικής νίκης του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, εισέβαλαν στα γραφεία του προέδρου και έβαλαν φωτιά στο κοινοβούλιο, μία κίνηση, την οποία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Βορονίν χαρακτήρισε ως πραξικόπημα.

Δεν θα γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Μολδαβία, Βλαντ Φιλάτ, δήλωσε σήμερα ότι οι αξιωματούχοι της Εκλογικής Επιτροπής δεν θα ικανοποιήσουν το αίτημα για επανακαταμέτρηση των ψήφων, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σαββατοκύριακου κατά τις οποίες νικητές αναδείχτηκαν οι κομμουνιστές.
«Μόλις μας ενημέρωσαν ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή το απέρριψε (το αίτημα). Παραβίασαν τη συμφωνία που κάναμε με τον Βορονίν», είπε σε συνέντευξή του ο Βλαντ Φιλάτ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Ο ίδιος αναμένει «κάποια πολύ σοβαρή καταστολή» μετά από τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της Τρίτης.

Ρωσία: Οι ταραχές έχουν στόχο την υπονόμευση της κυριαρχίας της χώρας
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως οι διαδηλώσεις και οι ταραχές είναι μια συνωμοσία με στόχο να κλονίσει την κυριαρχία της χώρας, υπονοώντας τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ένωσης της με την Ρουμανία.
«Κρίνοντας από τα συνθήματα που ακούγονται στις πλατείες και τις ρουμανικές σημαίες που κρατούν οι οργανωτές, στόχος τους είναι να υπονομεύσουν την κυριαρχία της Μολδαβίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ελπίζει πως θα επικρατήσει η κοινή λογική, θα αποκατασταθεί η δημόσια και συνταγματική τάξη μέσα στις επόμενες ημέρες και η επιλογή των πολιτών της Μολδαβίας θα αναγνωριστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», καταλήγει η ανακοίνωση.
Στο μεταξύ αρκετές εκατοντάδες αντικομμουνιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας και απέκλεισαν την κεντρική λεωφόρο της πόλης.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στους γύρω δρόμους.
Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τη νίκη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της χώρας απειλεί να καταφύγει στη χρήση βίας
Ο Μολδαβός πρόεδρος Βλαντιμίρ Βορονίν προειδοποίησε σήμερα τους διαδηλωτές ότι η υπομονή του εξαντλείται, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, και απείλησε ότι θα καταφύγει στη χρήση βίας.
«Επιδίωξή μου ήταν να μην χυθεί αίμα σε αυτές τις περιστάσεις, οι οποίες μπορούν να συγκριθούν με τις χρονιές 1989 και 1991, όταν ήμουν υπουργός Εσωτερικών», δήλωσε ο Βορονίν, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Ρία Νόβοστι.
«Χθες είχα φτάσει στο όριο (του να καταφύγω στη χρήση βίας). Εάν αυτό επαναληφθεί, πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Η εξουσία έχει κάθε λόγο να λάβει τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον νόμο», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Μόλδοβα κατηγορεί τη Ρουμανία ότι εμπλέκεται στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, μετά τη νίκη των Κομμουνιστών στις εκλογές και πρόσθεσε πως αποφάσισε την απέλαση του πρεσβευτή της Ρουμανίας στη χώρα.
Το ρωσικό πρακτορείο Ρία Νοβόστι μετέδωσε πως ο πρόεδρος Βορονίν κήρυξε τον Ρουμάνο πρεσβευτή «persona non-grata» και το Ιντερφαξ ότι κατηγόρησε την Ρουμανία για ανάμειξη στις διαδηλώσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube