Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Απριλίου 2009

Σουδάν: Σε κίνδυνο ένα εκατ. άνθρωποι


Η εκδίωξη των ανθρωπιστικών οργανώσεων από το Νταρφούρ, που αποφάσισε η κυβέρνηση του Σουδάν, θέτει τη ζωή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων σε κίνδυνο, εκτιμά σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός του Γραμματέας Μπαν Γκι-μουν.
Το Χαρτούμ εξεδίωξε, στις αρχές Μαρτίου, 13 διεθνείς οργανώσεις από την επαρχία Νταρφούρ και αποφάσισε την διάλυση τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων που δρούσαν στο βόρειο Σουδάν, μετά την ανακοίνωση από μέρους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ότι εκδίδεται ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ για εγκλήματα πολέμου.
Στην έκθεσή του, η οποία προγραμματίζεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο ΣΑ, ο Μπαν χαρακτηρίζει την εκδίωξη των οργανώσεων αρωγής και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μια “εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη”.

“Οι σωρευτικές συνέπειες, εν καιρώ. . . θέτουν πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή”, αναφέρεται στο κείμενο.

Ο Μπαν κάλεσε την κυβέρνηση του Σουδάν να επανεξετάσει την απόφασή της, καθώς η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί τον επόμενο μήνα, καθώς αρχίζει η εποχή των βροχών. Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ να διαθέσουν περισσότερο εξοπλισμό και προσωπικό για την ενίσχυση της UNAMID, της μικρής ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης. Η δύναμη αριθμεί συνολικά 13.134 μέλη· η εντολή της προβλέπει ότι μπορεί να φθάσει τους 19.555 άνδρες.

Η σύρραξη στο Νταρφούρ ξέσπασε το 2003, όταν μη αραβικές φυλές στο Νταρφούρ πήραν τα όπλα εναντίον της κυβέρνησης στο Χαρτούμ, εξεγειρόμενες εναντίον “δεκαετιών διακρίσεων” σε βάρος τους από την κυριαρχούμενη από άραβες κυβέρνηση, όπως υποστήριζαν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως και 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 2,5 εκατ. έχουν εκτοπιστεί εξ αιτίας της σύγκρουσης. Η κυβέρνηση του Σουδάν αντίθετα εκτιμά πως ο απολογισμός των νεκρών δεν ξεπερνά πολύ τους 10.000.
Sigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube