Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Απριλίου 2009

Τι επιδιώκει η Μόσχα στη Ρώμη;

Τι επιδιώκει η Μόσχα στη Ρώμη;

Στην Ρώμη ξεκινούν σήμερα οι αμερικανορωσικές συνομιλίες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.
Ρωσία και ΗΠΑ διαβουλεύονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο μια συμφωνία που θα διαδεχθεί τη START, δηλαδή τη «συμφωνία για περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων» που εκπνέει στο τέλος του 2009.
Οι δύο πλευρές δεν θα μπουν σήμερα στην ουσία του ζητήματος, αλλά θα συμφωνήσουν στις διαδικαστικές λεπτομέρειες και θα προετοιμάσουν την επίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Κατά την πρώτη τους συνάντηση στο Λονδίνο στις αρχές Απριλίου οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχαν συμφωνήσει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία του πυρηνικού αφοπλισμού. Θα πρέπει να τεθούν νέα ανώτατα όρια πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων εκτόξευσης, είχαν δηλώσει οι δύο ηγέτες, προσθέτοντας ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 θα πρέπει να έχει προκύψει μια συμφωνία που θα διαδεχθεί τη START Ι. Ομπάμα και Μενβέντεφ επιδιώκουν τον περιορισμό των ατομικών τους όπλων, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά επειδή θέλουν να εκπέμψουν ένα μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις ότι στηρίζουν σοβαρά τις προσπάθειες πυρηνικού αφοπλισμού. Ουάσιγκτον και Μόσχα δεν θέλουν να δουν κάποια μέρα το Ιράν οι και κάποιες άλλες χώρες να έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα. Κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει στο Λονδίνο: «Μετά από την συνάντηση αυτή αντιμετωπίζω με αισιοδοξία τις αμερικανορωσικές σχέσεις».Οι Αμερικανοί συζητούν τον περιορισμό και των συμβατικών στρατηγικών όπλων
Ικανοποιημένος δηλώνει ο Σεργκέι Λαβρόφ Αυτό που ικανοποιεί τη ρωσική πλευρά είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν περιορίζουν τον ορισμό των στρατηγικών όπλων στα πυρηνικά. Στρατηγικά όπλα είναι και οι συμβατικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι. Και όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: «Θέλω να τονίσω ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τον ορισμό αυτόν, καθώς αρχικά οι ΗΠΑ ήθελαν να διαπραγματευτούν μόνο για τα πυρηνικά επιθετικά όπλα. Είχαν αφήσει εκτός συνομιλιών τα μη πυρηνικά επιθετικά όπλα, την ανάπτυξη των οποίων προώθησαν συστηματικά τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ. Εάν αυτό δεν άλλαζε, θα είχαμε περιορισμό των πυρηνικών όπλων, αλλά αυτά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με συμβατικά που θα ήταν το ίδιο καταστροφικά», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.
Είναι σαφές ότι για τη ρωσική πλευρά έχει ζωτική σημασία και ο περιορισμός των συμβατικών στρατηγικών όπλων. Πρόκειται για ένα πεδίο που η Ουάσιγκτον διαθέτει σαφή υπεροπλία.
Ουάσιγκτον: «Εκτός συνομιλιών η αντιπυραυλική ασπίδα»
Και ακριβώς στο θέμα αυτό έδωσε έμφαση ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ελσίνκι. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για τον αφοπλισμό του διαστήματος και πρόσθεσε ότι σε μια δεύτερη φάση θα πρέπει να συζητηθεί ο περιορισμός και των συστημάτων εκτόξευσης και όχι μόνο του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών.
Στην πραγματικότητα, η Μόσχα θέλει να θέσει στο πρόγραμμα των συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα στη Ρώμη και το ζήτημα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, της οποία τμήματα θα εγκατασταθούν στην Τσεχία και στην Πολωνία. Οι Αμερικανοί διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι το θέμα αυτό αφορά την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής από το Ιράν. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους αισθάνονται ότι απειλούνται από το εν λόγω σύστημα και δύσκολα θα συναινέσουν στην εγκατάστασή του.
Οι αμερικανορωσικές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες και θα διαρκέσουν πιθανότατα πολύ. Διαφαίνεται ωστόσο η διάθεση και από τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν με ειλικρίνεια και σοβαρότητα και αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα.
http://www.dw-world.de επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube