REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Απριλίου 2009

Με ανοιχτή ατζέντα η συνάντηση Καραμανλή – Ομπάμα

Με ανοιχτή ατζέντα η συνάντηση Καραμανλή – Ομπάμα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη
ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ και όχι στην Πράγα θα συναντηθεί τελικά ο Κώστας Καραμανλής με τον Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί- για περίπου μισή ώρατο μεσημέρι του Σαββάτου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Αύριο (Παρασκευή το βράδυ), ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ομπάμα, στο δείπνο εργασίας της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες θα μπουν στη συνάντηση με ανοιχτή ατζέντα. Κάθε πλευρά θα εγείρει τα ζητήματά της, διμερή θέματα, αλλά και θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, γι΄ αυτό και αναμένεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός να θέσει και το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων που περνούν μια δύσκολη περίοδο.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι παρών στη συνάντηση Καραμανλή- Ομπάμα ενδέχεται να είναι ακόμη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, ο οποίος ως πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη γνωρίζει πολύ καλά και τα ελληνοτουρκικά.
Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η συνάντηση εντάσσεται στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον να μετριάσει την πικρή γεύση που άφησε στην Αθήνα η επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία χωρίς πέρασμα από την Ελλάδα. Η αρχή έγινε ήδη από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο οποίος προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι προχθές, λέγοντας ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ανεξάρτητες και δεν περνούν μέσα από την Τουρκία.

Πιέσεις στην Αθήνα για αύξηση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν
ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ στην Αθήνα για αύξηση της συμμετοχής της στο Αφγανιστάν αναμένεται να ασκηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο. Το Αφγανιστάν θα είναι εξάλλου το «κυρίως πιάτο στο μενού» του αυριανού δείπνου των ηγετών των 26 κρατών- μελών της Συμμαχίας, που γιορτάζει σε μερικές μέρες τα 60χρονα γενέθλιά της, προκαλώντας συγχρόνως διαδηλώσεις ακτιβιστών.
Πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ χοπ ντε Σέφερ διαβεβαίωσε πως το Αφγανιστάν αποτελεί τη «μεγαλύτερη επιχειρησιακή προτεραιότητα της Συμμαχίας», ενώ- σύμφωνα με πληροφορίες- στο διήμερο της Συνόδου Κορυφής πολλές χώρες θα ανακοινώσουν την αύξηση των δυνάμεών τους στην περιοχή, γεγονός που, όπως λένε διπλωματικές πηγές, «δεν θα κάνει τον Κ. Καραμανλή να νιώσει άνετα».
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη προσωπικό 800 ατόμων (μη μάχιμων) στο έδαφος του Αφγανιστάν κι έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις δυνάμεις της, η Αλβανία είναι μια από τις χώρες που θα στείλει δυνάμεις, ενώ οι Σκοπιανοί έχουν στο έδαφος του Αφγανιστάν περισσότερες δυνάμεις από τις ελληνικές! Η Ελλάδα έχει ήδη δύναμη (μη μάχιμη) 140 ανθρώπων στο ιταλικό στρατόπεδο της Καμπούλ. Οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει ελληνική συνεισφορά σε υλικό, όπως σε μεταγωγικά και επιθετικά ελικόπτερα, ενώ η ελληνική πλευρά ήδη προσέφερε 600.000 ευρώ στο Ηelicopter Τrust Fund του ΝΑΤΟ κι έχει αποφασιστεί να σταλούν δύο ιατρικές μονάδες για τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο Αφγανιστάν τον ερχόμενο Αύγουστο.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube