Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Απριλίου 2009

Το Δικαστήριο της Χάγης θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των κρατών που κατέθεσαν γραπτώς τις θέσεις τους για το θέμα του Κοσόβου


Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης έως το τέλος της εβδομάδας θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των χωρών που κατέθεσαν γραπτώς τις θέσεις τους για τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Στο πλευρό της Σερβίας, η οποία ζήτησε τη γνωμοδότηση του δικαστηρίου για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, τάσσονται 15 χώρες, ενώ 18 χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους, στηρίζουν το Κόσοβο, μετέδωσε το “Radio Free Europe”.
Πηγή από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δήλωσε ότι, ο κατάλογος των χωρών θα δημοσιοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας και ότι, στη συνέχεια, το δικαστήριο θα εξετάσει τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Όπως τονίζουν ειδικοί, η γνωμοδότηση του δικαστηρίου, παρ’ ότι δεν θα είναι δεσμευτική, θα είναι σημαντική για τη διαμόρφωση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς στο τέλος της περασμένης εβδομάδας σε δηλώσεις του στο σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS τόνισε ότι ορισμένες από τις χώρες που ασκούν σημαντική επιρροή, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία υπέβαλαν γραπτή δήλωση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την οποία εκφράζουν τη στήριξή τους στη Σερβία και διατυπώνουν τη θέση ότι η απόσχιση του Κοσόβου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Η Αργεντινή, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν είναι ορισμένες από τις χώρες που υπέβαλαν τις θέσεις τους στο δικαστήριο και εκφράζουν τη στήριξή τους στη Σερβία», ανέφερε ο κ. Γέρεμιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι περισσότερες από 30 χώρες εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης που μία ενέργεια απόσχισης εξετάζεται από την οπτική του διεθνούς δικαίου και είναι η πρώτη φορά που τόσες πολλές χώρες αποφάσισαν να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το ζήτημα», υπογράμμισε ο κ. Γέρεμιτς.
ΠΗΓΗ flash.gr επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube