Weather Icon
Αυστραλία , ΟΗΕ 20 Απριλίου 2009

Πέφτουν οι μάσκες των επαγγελματιών “αντιρατσιστών”

Πέφτουν οι μάσκες των επαγγελματιών “αντιρατσιστών”

Χώρες που χρησιμοποιούν κατ’ επάγγελμα και εκμεταλεύονται με τον πιο στυγνό και με το χειρότερο τρόπο τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τον, άλλοτε υπαρκτό και άλλοτε εφευρημένο, αντισημιτισμό για να προωθούν τα πολλές φορές άνομα συμφέροντά τους, απέχουν από την κορυφαία εκδήλωση της ανθρωπότητας για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Πολλοί απόντες από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιταλία και η Ολλανδία αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τη διάσκεψη. Αντίθετα, τη συμμετοχή της ανακοίνωσε η Βρετανία. Αναποφάσιστη η Γερμανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μποϋκοτάρουν τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό, που συγκαλείται την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κατά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στην προετοιμασία της διάσκεψης του ΟΗΕ και στο προσχέδιο απόφασης που έχει συνταχθεί υπάρχουν αντικρούσιμες εκφράσεις, που θεωρούνται μη ικανοποιητικές.
«Τώρα φαίνεται βέβαιο ότι οι υπάρχουσες ανησυχίες δεν θα τύχουν ανταπόκρισης στο έγγραφο που θα εγκριθεί από τη διάσκεψη την επόμενη εβδομάδα. Γι αυτό, λυπούμαστε, αλλά οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ.
Συγκλονισμένη και βαθύτατα απογοητευμένη από την απόφαση των ΗΠΑ να μην συμμετάσχουν στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό, δήλωσε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ναβί Πιλάι.
«Είμαι συγκλονισμένη και βαθύτατα απογοητευμένη από την απόφαση των ΗΠΑ να μην συμμετάσχουν στην διάσκεψη», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ναβί Πιλάι.
«Αυτή η δυσκολία θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Θα μπορούσαμε να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα του 2001», δήλωσε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία εργάστηκε σκληρά τους τελευταίους μήνες για να εξασφαλίσει την συμμετοχή των ΗΠΑ στην διάσκεψη για τον ρατσισμό, που αρχίζει αύριο στην Γενεύη.
Η Αυστραλία ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Καναδά ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ότι θα μποϋκοτάρει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό που αρχίζει αύριο στη Γενεύη, υποστηρίζοντας ότι η διάσκεψη αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως βήμα για αντισημιτικές δηλώσεις.
Η Ιταλία επιβεβαίωσε απόψε ότι δε θα συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού που αρχίζει τις εργασίες της αύριο Δευτέρα στη Γενεύη.
Η πληροφορία δόθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Η Ρώμη είχε αφήσει να εννοηθεί εδώ και πολλές ημέρες ότι η συμμετοχή της στη Διάσκεψη εξαρτάται από το σχέδιο τελικής διακήρυξης, το οποίο η Ιταλία δεν μπορούσε να προσυπογράψει.
Η Ιταλία συμμετείχε στο σύνολο των συναλλαγών που εκτυλίχθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από το τέλος των οποίων ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία, ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους, ενώ άλλες, όπως η Ολλανδία, αρνήθηκαν να μεταβούν στη Γενεύη. Το Βατικανό, αντίθετα, επιβεβαίωσε σήμερα τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη.
Συνάμα, την απόφαση της να μποϋκοτάρει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό ανακοίνωσε και η Ολλανδία, υποστηρίζοντας ότι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα επισκιαστεί από θρησκευτικά ζητήματα.
Η Ολλανδία χαρακτήρισε απαράδεκτο το τελικό σχέδιο, το οποίο κινδυνεύει να εκτρέψει τη διάσκεψη από τους στόχους της, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μαξίμ Βερχάγκεν.
Ο κ. Βερχάγκεν δήλωσε ότι η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών ψάχνει τρόπους να τοποθετήσει την θρησκεία πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων και να βάλει το Ισραήλ μόνο του στον πάγκο του κατηγορουμένου.
Αντιθέτως, τη συμμετοχή της στην διάσκεψη του ΟΗΕ για τον ρατσισμό που αρχίζει αύριο, ανακοίνωσε η Βρετανία. «Διαθέτουμε ορισμένες κόκκινες γραμμές, τις οποίες κατά την άποψη μας πρέπει να σεβόμαστε στο σημείο, όπου βρισκόμαστε. Έχουμε πει σε πολλές περιπτώσεις ότι θέλουμε η διάσκεψη να έχει ως αποτέλεσμα την συλλογική βούληση για την μάχη κατά του ρατσισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.
«Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά στόχος μας είναι πάντα η συμμετοχή» συμπλήρωσε ο Βρετανός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η προσπάθεια άρνησης της ύπαρξης και η υποτίμηση του Ολοκαυτώματος θεωρείται «απαράδεκτη» από το Λονδίνο.
Όσον αφορά στη Γερμανία, παραμένει αναποφάσιστη ως προς την συμμετοχή της στην διάσκεψη του ΟΗΕ για τον ρατσισμό, που ξεκινά αύριο στην Γενεύη.
«Δε μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι. Οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα πάντως με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ντάνι Άγιαλον, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ενημερώσει το Ισραήλ ότι δεν θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Αυστραλία και η Ολλανδία έχουν ανακοινώσει ότι θα μποϋκοτάρουν την διάσκεψη, υποστηρίζοντας ότι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα επισκιαστεί από τη θρησκεία.

Τη συμμετοχή της στη διάσκεψη έχει επιβεβαιώσει η Βρετανία
Τα Ηνωμένα Έθνη οργάνωσαν τη διάσκεψη αυτή στη Γενεύη σε μια προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές από την προηγούμενη διάσκεψη για το ρατσισμό που πραγματοποιήθηκε στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής το 2001. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποχώρησαν από τη διάσκεψη εκείνη, όταν οι αραβικές χώρες επιδίωξαν να χαρακτηριστεί ο σιωνισμός ως ρατσισμός.
Η Τσεχία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ, έχει συγκαλέσει συνάντηση για σήμερα το απόγευμα για να αποφασίσει ποια θα είναι η στάση της ΕΕ όσον αφορά τη συμμετοχή της στη διάσκεψη αυτή.
Την επιτυχία της διάσκεψης ευχήθηκε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’
Τις ευχές του προς τους συμμετέχοντες στην αυριανή διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό, ώστε να εργαστούν μαζί, στο πνεύμα του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης με σκοπό το τέλος κάθε μορφής ρατσισμού και διάκρισης απέστειλε σήμερα, Κυριακή, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’.
«Χρειαζόμαστε μία σταθερή και κοινή δράση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να εξαλείψουμε κάθε μορφή διάκρισης» δήλωσε ο Πάπας Βενέδικτος, ο οποίος χαρακτήρισε τη διάσκεψη του ΟΗΕ ως μία «σημαντική πρωτοβουλία εναντίον ενός «αξιοθρήνητου φαινομένου».
«Η εκκλησία υποστηρίζει ότι μόνο η αναγνώριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που δημιούργησε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού μπορεί να είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα δημιουργηθεί μία κοινωνία που σέβεται τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματα του» συμπλήρωσε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube