Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 2 Απριλίου 2009

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, προκαλεί την οργή των Παλαιστινίων

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, προκαλεί την οργή των Παλαιστινίων

Δεν δεσμευόμαστε από τη συμφωνία της Ανάπολις για το Παλαιστινιακό, δηλώνει ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και άφησε ανοικτό τον κίνδυνο έντασης στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Στην πρώτη ημέρα του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο ακροδεξιός Λίμπερμπαν δήλωσε ότι η διακήρυξη της Ανάπολις, που επιτεύχθηκε με αμερικανική μεσολάβηση το 2007, “δεν έχει αξία”, επιβεβαιώνοντας έτσι μία ουσιαστική αλλαγή στάσης της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Λίμπερμπαν, που έχει γεννηθεί στη Σοβιετική Ένωση και έχει χαρακτηρισθεί ως ρατσιστής από πολλούς Άραβες, δήλωσε πάντως ότι το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τον λεγόμενο “οδικό χάρτη” του 2003. Ο “οδικός χάρτης” υποχρεώνει την παλαιστινιακή ηγεσία να φροντίσει ώστε να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ πριν αρχίσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για το παλαιστινιακό κράτος.
Με τις σημερινές δηλώσεις του, ο Λίμπερμαν ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου αποσύρεται από τη διαδικασία που είχε ακολουθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Ισραήλ, που είχε δεσμευτεί να διαπραγματευθεί το θέμα των συνόρων και του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ.
Εκπρόσωπος του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι τα όσα υποστήριξε ο Λίμπερμαν αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και κάλεσε τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.
Από την πλευρά της αμερικανικής ηγεσίας, εκπρόσωπος του Ομπάμα δήλωσε στο Λονδίνο: “Δεσμευόμαστε να εργαστούμε για τη λύση των δύο κρατών”.
Και πρόσθεσε: “Περιμένουμε να συνεργαστούμε με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση και αντιλαμβανόμαστε ότι θα έχουμε ειλικρινείς συζητήσεις”.
iKypros

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube