Weather Icon

Η κρίση χτυπά τις έρευνες για πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα


Τον κίνδυνο να «κοπεί στη μέση» διατρέχει η παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μ. Βρετανίας στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις δραστηριότητες εξερεύνησης, όπως προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς.

Τα αποθέματα πετρελαίου και αερίου της Βόρειας Θάλασσας θεωρούνται από τα σημαντικότερα της Δύσης.

Ο αριθμός των πηγών που εξερευνούνται έχει μειωθεί κατά 78% στους πρώτους τρεις μήνες του 2009, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρσι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της λογιστικής και συμβουλευτικής εταιρείας του κλάδου Deloitte.

Συνολικά, γεωτρήσεις και αξιολογήσεις έγιναν μόνο σε 18 πηγές στη Μ. Βρετανία στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας πτώση κατά 41% σε σχέση με τα περσινά στοιχεία.

Απαισιοδοξία εκφράζει ο βρετανικός φορέας του κλάδου, UK Oil and Gas, προβλέποντας ότι οι συνολικές γεωτρήσεις ενδέχεται να μειωθούν έως και κατά 66% τη φετινή χρονιά.

Η εξερεύνηση και η αξιολόγηση πηγών ενέργειας αποτελούν σημαντική δραστηριότητα για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ενέργειας, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η παραγωγή από τις παλιές πηγές στη Βόρια Θάλασσα έχει αρχίσει και μειώνεται δραματικά.

Το γεγονός αυτό με τη σειρά του καταδεικνύει την αυξημένη ενεργειακή εξάρτηση που θα έχουν στο μέλλον η Βρετανία αλλά και όλη η Ευρώπη από τη Ρωσία, για το φυσικό αέριο, και από τη Μέση Ανατολή, για το πετρέλαιο.

Η επιδείνωση των συνθηκών εξερεύνησης πετρελαίου θα μπορούσε μάλιστα να αφαιρέσει 10 με 15 χρόνια ζωής από τα 20-30 χρόνια που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τα αποθέματα στις τωρινές πηγές στη Βόρια Θάλασσα. Εκτιμάται ότι αντί να ικανοποιεί το 45% των αναγκών της Βρετανίας το 2020, ο τωρινός ρυθμός των επενδύσεων θα μπορεί να καλύψει μόνο το 12% της ζήτησης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Financial Times
Επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube