Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Απριλίου 2009

Η Κλίντον επιθυμεί ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ- Λιβύης

Η Κλίντον επιθυμεί ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ- Λιβύης


Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών,Χίλαρι Κλίντον, επιβεβαίωσε τη θέλησή της να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Λιβύης- πρώην μαύρο πρόβατο για την Ουάσινγκτον- υποδεχόμενη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έναν από τους γιους του λίβυου ηγέτη, συνταγματάρχη Καντάφι.
“Θεωρούμε μεγάλης αξίας τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Λιβύης” δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στον Τύπο μετά την υποδοχή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Μουτασίμ Καντάφι, σύμβουλου εθνικής ασφαλείας του ηγέτη πατέρα του.
“Θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία μας και θα είμαι ευτυχής εάν ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία μας”, πρόσθεσε η κ. Κλίντον πριν σφίξει το χέρι του υιού Καντάφι.
Οι σχέσεις μεταξύ της Λιβύης- μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα- και των ΗΠΑ είναι γνωστό ότι εδώ και 30 χρόνια έχουν περάσει από πολλές κρίσεις. Διακόπηκαν το 1981 λόγω της υποστήριξης της τρομοκρατίας από τη Λιβύη, αποκαταστάθηκαν μερικώς το 2004 μετά από την απόφαση της Τρίπολης να αποσύρει τα όπλα της μαζικής καταστροφής.
Αλλά παρέμειναν περιορισμένες λόγω της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών για την αποκατάσταση των θυμάτων της τρομοκρατίας στη δεκαετία του 80, κάτι που δεν διευθετήθηκε παρά μόνο στα τέλη του περασμένου χρόνου.
Σημειώνεται τέλος ότι η αμερικανική Γερουσία το Νοέμβριο επικύρωσε το διορισμό του διπλωμάτη καριέρας Τζιν Κρέτς στη θέση του πρώτου πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη, του πρώτου εδώ και 36 χρόνια.
flash.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube