REAL TIME |

Γενικά θέματα 11 Απριλίου 2009

Πρώτα Ταλάτ, μετά Κυπριανού θα δει η Κλίντον

Πρώτα Ταλάτ, μετά Κυπριανού θα δει η Κλίντον


Οι συναντήσεις θα γίνουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε αργά το βράδυ τις συναντήσεις της Υπουργού Χίλαρι Κλίντον με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, στις 20 Απριλίου και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 15 Απριλίου. Και οι δύο συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ουάσιγκτον.

Όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνομιλίες των Κυπρίων, υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γ.Γ του ΟΗΕ για δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του προβλήματος, σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Προς υποστήριξη αυτής της πολιτικής, συνέχισε, «η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε στις 5 Απριλίου στην Πράγα, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, τον οποίο σχεδιάζει να ξαναδεί στις 20 τρέχοντος στην Ουάσιγκτον. Στο ίδιο πνεύμα, πρόκειται η κ. Κλίντον να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις 15 Απριλίου».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μία κυβέρνηση στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά διατηρούν στενές και τακτικές επαφές με τους Τουρκοκύπριους, προωθώντας τη διευθέτηση του κυπριακού.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε τέλος ότι η συνάντηση της 20ης Απριλίου θα επιτρέψει στην κ. Κλίντον και στον κ. Κυπριανού να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις, όπως και τις διμερείς σχέσεις και τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κλίντον θα δεχθεί τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λόγω της συνάντησης που θα έχει με την Χίλαρι Κλίντον, ο Ταλάτ έχει ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Ηγετικοί παράγοντες της Ομογένειας διαμαρτυρήθηκαν ξανά, προς την αμερικανική κυβέρνηση, γιατί δεν τηρήθηκε η υπόσχεση να γίνει πρώτα δεκτός στην Ουάσιγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ωστόσο οι Αμερικανοί αντέταξαν τις δυσκολίες που υπάρχουν στο πρόγραμμα, λόγω των εορτών, αλλά και των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα.

iKypros

11/04/2009

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube