Weather Icon
Αφγανιστάν , Ιράν 1 Απριλίου 2009

Συνάντηση Χόλμπρουκ – Αχουντζαντέχ στη διάσκεψη για το Αφγανιστάν

Συνάντηση Χόλμπρουκ – Αχουντζαντέχ στη διάσκεψη για το Αφγανιστάν

Ευχάριστη… έκπληξη από ΗΠΑ και Ιράν
Η «εγκάρδια και μη προγραμματισμένη» συνάντηση, που είχε χθες ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τον Ιρανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Μέχντι Αχουντζαντέχ, ήταν η σημαντικότερη είδηση, η οποία προέκυψε από τηχθεσινή διάσκεψη για το Αφγανιστάν, στη Χάγη.
Τη συνάντηση ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της συμφιλίωσης με τους μετριοπαθείς Ταλιμπάν, είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει μια κυβέρνηση «νόμιμη και σεβαστή» και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει χώρος για διαφθορά.
Απηύθυνε έκκληση οι εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο, να είναι «ανοικτές, ελεύθερες και δίκαιες» και ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα δώσουν 40 εκατομμύρια δολάρια στον ΟΗΕ για να βοηθήσουν στην προετοιμασία της ψηφοφορίας.
Η διάσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και με τη συμμετοχή χωρών από ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, το οποίο τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε αύξησης του αριθμού των ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αλλά δήλωσε την ετοιμότητά του να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς και στην πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
Εξάλλου, στις ελληνικές θέσεις αναφέρθηκε, με δηλώσεις της, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. «Η Ελλάδα πιστεύει ότι, εκτός από τη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι η πολιτική μας παρουσία», τόνισε.

«Προς σωστή κατεύθυνση»
Η σύντομη συνάντηση ανάμεσα στους αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ιράν που έγινε στο περιθώριο της συνόδου για το Αφγανιστάν στη Χάγη είναι ένα «πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Δεχτήκαμε θετικά τα νέα αυτά. Εκτιμούμε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την εγκαθίδρυση άμεσων αμερικανο-ιρανικών σχέσεων με στόχο τη διευθέτηση των υφιστάμενων προβλημάτων», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube