Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , Κίνα 23 Απριλίου 2009

Κριτική Ισραήλ στην Κίνα για τα πυρηνικά του Ιράν

Κριτική Ισραήλ στην Κίνα για τα πυρηνικά του Ιράν


Καίριος ο ρόλος που μπορεί να έχει το Πεκίνο, ώστε η Τεχεράνη να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο, τόνισε ο πρόεδρος Πέρες.
Η Κίνα διαδραματίζει έναν «κεντρικό» ρόλο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας, να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες υποδεχόμενος σήμερα στην Ιερουσαλήμ τον Κινέζο υπουργό των Εξωτερικών κ. Γιάνγκ Γιετσί.
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπάρχει και να διαφυλάσσει την ασφάλειά του», επισήμανε ο κινέζος αξιωματούχος από την πλευρά του.
«Οι προσπάθειες του Ιράν, να αποκτήσει οπλοστάσιο πυραύλων, μεγάλης ακτίνας δράσης, δεν θα πρέπει να αφήνουν τους υπεύθυνους ηγέτες σε όλο τον πλανήτη να κοιμούνται ήσυχοι», υπογραμμίστηκε επίσης από τον πρόεδρο Πέρες.
Από πολλές «δυτικές» κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής, εγείρονται υποψίες ότι το Ιράν μέσω του «πυρηνικού προγράμματος για σκοπό ειρηνικό» επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Η ιρανική ηγεσία, σήμερα, είναι ο «ορκισμένος εχθρός» του Ισραήλ.

ΟΗΕ
Τρεις διαδοχικές δέσμες κυρώσεων έχουν υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης, υπενθυμίζεται. Όμως, απτόητη η ιρανική κυβέρνηση συνεχίζει με το «ευαίσθητο» πρόγραμμά της του εμπλουτισμού του ουρανίου, μια πτυχή του πυρηνικού προγράμματός της.
Πάντως, η θέση της ρωσικής και της κινεζικής διπλωματίας είναι ότι «μόνον με τον διπλωματικό διάλογο» μπορεί να επιλυθεί η κρίση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, είναι μόνιμα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ και ως εκ τούτου διαθέτουν και το δικαίωμα του «βέτο».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube