Weather Icon

«Η Αγκυρα θα αποφασίσει ανεξάρτητα για τη Χάλκη»

«Η Αγκυρα θα αποφασίσει ανεξάρτητα για τη Χάλκη»

Η Τουρκία «θα αποφασίσει ανεξάρτητα» για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, ενώ ο τουρκικός Τύπος σημειώνει σήμερα ότι η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη Κωνσταντινούπολη «εξόργισε κάποιους κύκλους στην Τουρκία».
Ο αξιωματούχος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Γκιορμέζ φέρεται να δήλωσε σε εφημερίδα: «Εμείς ξέραμε ότι θα γίνει κοινή συνάντηση. Μας προκαλεί λύπη εάν έχει κάποιο πρόβλημα ο Πατριάρχης, να το μοιράζεται μ’ έναν ηγέτη μιας άλλης χώρας μυστικά».
Την πλήρη αντίθεση του με τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αμερικανό πρόεδρο, εξέφρασε μιλώντας στον Τύπο ο Ονούρ Οϊμέν, ένας από τους αντιπροέδρους του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και από τους θεωρητικούς της άρνησης του Οικουμενικού τίτλου του Πατριαρχείου.
«Χρόνια ήμουν βουλευτής Κωνσταντινούπολης. Ούτε μία φορά δεν μου γνωστοποιήθηκε κάποιο αίτημα από το Πατριαρχείο. Όμως, όλα τα αιτήματα του Πατριαρχείου τα άκουσα στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες ή στην Ουάσιγκτον. Δεν έχουμε κάποια ασέβεια προς το Πατριαρχείο. Όμως, θα πρέπει και οι θρησκευτικοί λειτουργοί να σέβονται τους όρους και την πολιτική της χώρας”, φέρεται να δήλωσε ο κ. Οϊμέν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχετικά με την αισιοδοξία του – μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα – για τη επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, περιορίσθηκε να δηλώσει, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν πολλές τουρκικές εφημερίδες, ότι η Τουρκία «θα αποφασίσει ανεξάρτητα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube