Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Απριλίου 2009

Με βαριές κυρώσεις κατά του Ιράν, αν αποτύχει ο διάλογος, απειλούν οι ΗΠΑ

Τις βασικές θέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ανέπτυξε στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δίνοντας έμφαση στο ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες θα υποστηρίξουν «πολύ σοβαρές κυρώσεις» κατά του Ιράν, που θα φτάσουν ακόμα και «να το παραλύσουν» αν αποτύχει ο διάλογος με τη Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, υπογράμμισε η Χίλαρι Κλίντον αν και υποστήριξε το άνοιγμα, υπό προϋποθέσεις, της Ουάσιγκτον προς το Ιράν.
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες των έξι δυνάμεων (με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία) μαζί με το Ιράν και αυτό «μας δίνει κύρος και επιρροή ανάμεσα στις άλλες χώρες».
Η Ουάσιγκτον, τόνισε ακόμη η Χίλαρι Κλίντον, ενώ είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εξαμερείς συνομιλίες με τη απρόθυμη Πιονγκγιανγκ, δεν θα υποκύψει «στην απρόβλεπτη συμπεριφορά» της Βορείου Κορέας. «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και συνεπείς με το καθεστώς της Βορείου Κορέας», ανέφερε σχετικά.
Μετά την πυραυλική δοκιμή της Βορείου Κορέας, που καταδικάστηκε από τη Δύση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η χώρα ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των επιθεωρητών από τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις και δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει το πρόγραμμά της.
Όχι στη Χαμάς
Κατηγορηματική υπήρξε η Χίλαρι Κλίντον για τη συμμετοχή της Χαμάς σε μία παλαιστινιακή κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συνδιαλλαγούν ούτε να χρηματοδοτήσουν μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει και εκπροσώπους της Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
Προϋπόθεση για την αλλαγή της στάσης έναντι της Χαμάς, υπογραμμίζει η Χίλαρι Κλίντον είναι η αποκήρυξη της βίας από την οργάνωση, η αναγνώριση του Ισραήλ και η τήρηση των δεσμεύσεων της Παλαιστινιακής Αρχής.
Πάντως, οι ΗΠΑ, συνέχισε η Χ.Κλίντον, υποστηρίζουν για τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, όπως είχε διακηρύξει και ο Μπαράκ Ομπάμα.
Πηγή ανησυχίας και το Πακιστάν
Η προέλαση των Ταλιμπάν στο Πακιστάν πέρα από την επαρχία Σουάτ και σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρων από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ είναι «απειλή για την ύπαρξη» του Πακιστάν
«Δεν μπορεί παρά να υπογραμμίσουμε τη σοβαρότητα της απειλής κατά της ύπαρξης του κράτους του Πακιστάν που αποτελεί η προέλαση των Ταλιμπάν οι οποίοι τώρα βρίσκονται μόνο λίγες ώρες από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ». Χαρακτήρισε τους Ταλιμπάν «ομάδα τρομοκρατών που επιθυμούν να πάρουν τον έλεγχο του πακιστανικού κράτους που, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένα κράτος που διαθέτει πυρηνικά».
Ζήτησε ακόμη να καταγγελθεί με σθένος η πολιτική «που παραχωρεί λίγο-λίγο το πακιστανικό έδαφος στους Ταλιμπάν».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την Κούβα, προς την οποία οι ΗΠΑ έκαναν ένα άνοιγμα αίροντας μέρος των κυρώσεων (όχι όμως το εμπάργκο), η Χίλαρι Κλίντον εκτίμησε ότι το καθεστώς των Κάστρο «βρίσκεται στο τέλος της πορείας του». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για την ημέρα που θα τερματιστεί το καθεστώς.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube