Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Απριλίου 2009

Σε βασανιστήρια συμμετείχαν και οι γιατροί…

Σε βασανιστήρια συμμετείχαν και οι γιατροί…

The New York Times
Ενεργό συμμετοχή είχαν πολλοί γιατροί ακόμα και στον βασανισμό κρατουμένων που θεωρούνταν ύποπτοι για τρομοκρατική δράση και κρατούνταν από την CIA, αναφέρει απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, με βάση τις καταθέσεις 14 κρατουμένων μελών της Αλ Κάιντα που μεταφέρθηκαν στο Γκουαντάναμο στα τέλη του 2006, υποστηρίζουν ότι οι γιατροί που εργάζονταν για λογαριασμό της CIA παρακολουθούσαν τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι κρατούμενοι, όπως αυτό του εικονικού πνιγμού, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα κατέληγαν στον θάνατο του κρατουμένου. Οι γιατροί ήταν παρόντες όταν οι φρουροί εξανάγκαζαν τους κρατουμένους να μπουν σε μικρά κιβώτια, τους έδεναν με αλυσίδες από την οροφή, τους κρατούσαν επί ώρες σε παγωμένα κελιά και τους χτυπούσαν στους τοίχους.
Η διευκόλυνση τέτοιων πρακτικών, που χαρακτηρίζονται βασανιστήρια από τον Ερυθρό Σταυρό, αποτελεί πλήρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής, ακόμα κι αν στόχος των γιατρών ήταν να προλάβουν τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό των κρατουμένων. Αλλωστε, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η παρουσία του ιατρικού προσωπικού στόχευε στην παροχή βοήθειας στους ανακριτές και όχι στην προστασία των κρατουμένων και ότι οι γιατροί συναινούσαν και συμμετείχαν στην κακοποίηση κρατουμένων.
Μάλιστα, συχνά, αναφέρει η έκθεση, «έδιναν εντολές στους ανακριτές να συνεχίσουν, να μεταβάλουν ή ακόμα και να διακόψουν τις μεθόδους βασανισμού που εφάρμοζαν τη συγκεκριμένη στιγμή».
Η έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ολοκληρώθηκε το 2007. Ο δημοσιογράφος Μαρκ Ντάνερ απέκτησε πρόσβαση σε αυτήν και την ανήρτησε με συνοδευτικό σχόλιο στην ιστοσελίδα του περιοδικού The New York Review Of Books.
H έκθεση έχει έκταση 40 σελίδων και καταδικάζει το πρόγραμμα της CIA, όχι μόνο για τα βασανιστήρια, αλλά και για την κράτηση των υπόπτων χωρίς να ειδοποιηθούν οι κυβερνήσεις των χωρών τους ή οι οικογένειές τους. Τέλος, αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για την αδυναμία της κυβέρνησης Μπους να συνεργαστεί με την υπηρεσία αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού και τις έρευνες για τα προγράμματα φυλάκισης των ΗΠΑ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube