Weather Icon

Επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν από το “παράθυρο”

Επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν από το “παράθυρο”


Το σχέδιο Ανάν κατακερμάτισμένο και με τεχνάσματα επαναφέρει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντρ Ντάουνερ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι καμμιά λύση στο νησί δεν μπορεί να βασιστεί σε αποκλίσεις από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η αυστηρή διζωνική δικοινοτική συνομοσπονδία και όχι ομοσπονδία, που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν, παραβιάζει το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, όπως παράνομες ήταν και οι προτάσεις για τα περιουσιακά δικαιώματα. Οι ιδέες Ανάν ή παραπλήσιες για την Κύπρο θα έχουν την ίδια τύχη με τις προηγούμενες και τυχόν εφαρμογή τους θα καταστρέψει το σύστημα αξιών που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά υπογράμμισε ο ομότιμος πρύτανης των Πανεπιστημίων Λευκωσίας και Indiana University-Purdue University Βαγγέλης Κουφουδάκης, κατά την παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου του “International Aggression and Violations of Human Rights, The Case of Turkey in Cyprus”. Το βιβλίο του Καθηγητή Κουφουδάκη παρουσιάστηκε στο “Σπίτι της Κύπρου” από τους Καθηγητές ‘Αγγελο Συρίγο και Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Λύση του κυπριακού μπορεί να επέλθει μόνο βασιζόμενη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (θεμελιώδες τμήμα της οποίας είναι η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), τόνισε ο Καθηγητής Κουφουδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο είναι συνεχής.
Ο Αγγελος Συρίγος, παρουσιάζοντας το βιβλίο υποστήριξε ότι το κυπριακό συνιστά πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ και τόνισε τη σημασία του περιουσιακού στην λύση, ενώ υπενθύμισε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επισημαίνουν ότι οι διακρίσεις εις βάρος Κυπρίων πολιτών έγιναν στη βάση της εθνικότητας, της γλώσσας καιν της θρησκείας. Η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να περιμένει τη λύση του κυπριακού, αλλά είναι άμεση υποχρέωση της Τουρκίας.
Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η λύση του κυπριακού χωρίς αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα αποδειχθεί βιώσιμη και αποδεκτή από τους Κυπρίους. Δεν μπορούμε να πάμε, στα πλαίσια μάλιστα της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, σε μια λύση του κυπριακού τύπου “bonne pour l’ Orient” (καλή για την Ανατολή), τόνισε ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube