Weather Icon

Στο Ίντερνετ η λίστα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Στο Ίντερνετ η λίστα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος


Στο Διαδίκτυο θα δημοσιευτεί η λίστα των έξι εκατομμυρίων Πολωνών που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ανακοίνωσε υπεύθυνος του προγράμματος.
«Η λίστα θα δημοσιευτεί τις προσεχείς μέρες σε σχετική ιστοσελίδα και θα περιέχει, σε πρώτη φάση, 1,9 εκατομμύρια ονόματα. Παράλληλα, οι χρήστες του Ίντερνετ θα μπορούν να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για οποιοδήποτε όνομα, κατόπιν επικοινωνίας με την υπηρεσία», δήλωσε ο Πολωνός ιστορικός Αντρέι Κούνερτ.
Περίπου έξι εκατομμύρια Πόλωνοι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους την περίοδο 1939-1945 εξαιτίας της γερμανικής κατοχής. Ο αριθμός περιλαμβάνει περίπου τρία εκατομμύρια Πολωνο-εβραίους. Η λίστα είναι αποτέλεσμα δουλείας τριών ετών, ερευνών και σύγκρισης διαφορετικών βάσεων δεδομένων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, Πολωνών που πέθαναν σε μάχες κατά των Ναζί αλλά και πολιτών θυμάτων.
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον Κούνερτ, είναι η επέκταση της λίστας τουλάχιστον κατά 3,5 εκατομμύρια ονόματα, κυρίως μέσω ερευνών στα αρχεία της Γερμανίας, ενώ δεν απέκλεισε η τελική μορφή του αρχείου να περιέχει τελικά πολύ περισσότερα ονόματα απ’ όσα έχουν αρχικά ανακοινωθεί.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο πολιτισμού της Πολωνίας και το Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης που συγκροτήθηκε το 1998 για την εξέταση ιστορικών εγκλημάτων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube