Weather Icon

Αζερμπαϊτζάν: Προειδοποίηση σε Τουρκία και Αρμενία

Αζερμπαϊτζάν: Προειδοποίηση σε Τουρκία και Αρμενία

Το Αζερμπαϊτζάν προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία και την Αρμενία ότι θα πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις του, μόνο στην πε΄ριπτωση που οι αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσυρθούν ταυτοχρόνως από τον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκεται εντός του αζερικού εδάφους.
Η Τουρκία και η Αρμενία ανακοίνωσαν χθες τη νύκτα ότι συμφώνησαν ως προς ένα πλαίσιο εξομάλυνσης των σχέσεών τους, για πρώτη φορά από το 1993, οπότε η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία.
Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα με την Αρμενία σε μια κίνηση συμπαράστασης προς το Αζερμπαϊτζάν, αφού οι αρμενικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ έπειτα από τον αιματηρό πόλεμο που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.
Το Αζερμπαϊτζάν, τροφοδότης της Δύσης σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ανησυχεί τώρα μήπως χάσει τον μοχλό πίεσης προς την Αρμενία , εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα και αποκαταστήσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.
Από τη στιγμή που η Αρμενία είναι μια περίκλειστη χώρα και τα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν παραμένουν κλειστά, τα τουρκο-αρμενικά σύνορα αποτελούν κλειδί για τους εμπορικούς δρόμους προς τη Δύση.
“Αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας να ορίζει τις σχέσεις της άλλες χώρες. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί ότι η εξομάλυνση των τουρκο-αρμενικών σχέσεων πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την αποχώρηση των αρμενικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αζερικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την ιστοσελίδα Day.az.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Agerpres, ΝΑΥΤΕMΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube