Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 5 Απριλίου 2009

«Εταίρος και όχι πάτρονας οι ΗΠΑ»

«Εταίρος και όχι πάτρονας οι ΗΠΑ»

Ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος σε ακροατήριο Γάλλων και Γερμανών. Δηλώσεις Ομπάμα για τις σχέσεις με την Ευρώπη

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να είναι εταίρος και όχι πάτρονας της Ευρώπης, δήλωσε χθες από το Στρασβούργο ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, από πλήθη κόσμου, στην αλσατική πόλη η οποία, μαζί με τη γειτονική, γερμανική πόλη Κελ, φιλοξενούν τη φετινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί και, στη συνέχεια, μιλώντας σε ακροατήριο χιλιάδων Γάλλων και Γερμανών, είπε ότι θέλει να δει μια Ευρώπη με ισχυρότερη άμυνα και τόνισε ότι πρέπει να γίνει καλύτερη χρήση των πόρων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα υποστήριξε ότι το τρομοκρατικό δίκτυο της αλ-Κάιντα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη απ’ ό,τι για τις Ηνωμένες Πολιτείες και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν το φορτίο της τρομοκρατίας μόνες τους.

Το Αφγανιστάν, η επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και το ζήτημα της διαδοχής του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, θα είναι, εξάλλου, τα κύρια θέματα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Χθες, στο Στρασβούργο, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας αντάλλαξαν σειρά φιλοφρονήσεων, λέγοντας ότι οι δυο χώρες ανήκουν στην ίδια οικογένεια και ανακοινώνοντας ότι οι ίδιοι θα βρίσκονται πλάι-πλάι στις εκδηλώσεις της 6ης Ιουνίου για την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία.

Ο Νικολά Σαρκοζί στήριξε δυναμικά τη νέα στρατηγική Ομπάμα στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι η χώρα του ετοιμάζεται να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τη μάχη που δίνει η Συμμαχία. Παράλληλα, σε μία συμβολική χειρονομία καλής θέλησης, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα δεχθεί στο έδαφός της έναν εκ των κρατουμένων του Γκουαντάναμο, εάν αυτό θα διευκολύνει το κλείσιμο του διαβόητου κέντρου κράτησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε το ΝΑΤΟ ως την «πιο επιτυχή συμμαχία στη σύγχρονη ιστορία», λέγοντας ότι με την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος θα διατηρηθεί η ιδέα ότι η ασφάλεια της Ευρώπης είναι η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διακήρυξε, επίσης, το στόχο ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα -θα παρουσιάσει το όραμά του αύριο στην Πράγα- και παράλληλα δεσμεύθηκε να εργαστεί για την αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων που παρεξέκλιναν εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να διασχίσει τα σύνορα για κατ’ ιδίαν συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Μπάντεν-Μπάντεν, προτού αρχίσει η ΝΑΤΟϊκή Συνόδος Κορυφής με το δείπνο των ηγετών των 28 κρατών-μελών της Συμμαχίας.
NAYTEMPORIKH

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube