Weather Icon
Γενικά θέματα 25 Απριλίου 2009

Η Αρμενία τιμά την 94η επέτειο της Γενοκτονίας του λαού της

Η Αρμενία τιμά την 94η επέτειο της Γενοκτονίας του λαού της


Χιλιάδες Αρμένιοι συρρέουν στο μνημείο του Ερεβάν αφήνοντας κόκκινες τουλίπες και λευκά γαρίφαλα στη φλόγα που καίει στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η 94η επέτειος της γενοκτονίας βρίσκει την Αρμενία και την Τουρκία στο δρόμο ιστορικής συμφιλίωσης…
«Καθένα από τα αθώα θύματά μας έχει όνομα, οικογένεια, ιστορία» δήλωσε την Παρασκευή ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν επαναλαμβάνοντας ότι η διαδικασία της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας δεν στρέφεται κατά του τουρκικού λαού και η αναγνώριση της γενοκτονίας δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, δύο ημέρες πριν από την 94η επέτειο της γενοκτονίας, Αγκυρα και Ερεβάν ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν σε «οδικό χάρτη» προς ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων έπειτα από έναν αιώνα εχθρότητας που έχει τις ρίζες του στις σφαγές και την απέλαση των Αρμενίων, έγκλημα το οποίο η Αγκυρα παγίως αρνείται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία.
Πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι ο «οδικός χάρτης» δεν έχει ακόμη σχεδιαστεί, όμως θέτει χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, το άνοιγμα των συνόρων (που σφράγισε η Τουρκία το 1993 σε αλληλλεγγύη προς το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ) και τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει την «ιστορική διάσταση» των γεγονότων του 1915.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube