Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Απριλίου 2009

Ισραήλ: «Δεν είμαστε η 51η πολιτεία των ΗΠΑ»

Ισραήλ: «Δεν είμαστε η 51η πολιτεία των ΗΠΑ»

Κυβερνητικός βουλευτής με ομιλία «εξηγεί» το νόημα της λαϊκής ψήφου προς τον Μπεν. Νετανιάχου, ενώ αναφέρθηκε στη σχέση με Ουάσινγκτον, ενόψει διαλόγου για Ειρήνη.
Ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος «Λικούντ» Γιλάντ Ερντάν, που είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον (ηγέτη του «Λικούντ”) Μπένιαμιν Νετανιάχου, βεβαίωσε με σημερινές του δηλώσεις ότι «το Ισραήλ δεν λαμβάνει εντολές από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα», ο οποίος εκ νέου τάχθηκε δημόσια υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Από τον πρόεδρο Ομπάμα, το Ισραήλ δεν λαμβάνει εντολές. Υπερψηφίζοντας τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, οι πολίτες μας αποφάσισαν το Ισραήλ να μην μετατραπεί στην 51η αμερικανική Πολιτεία», τόνισε στην ομιλία που έκανε στην Κνέσετ, το κοινοβούλιο, ο κ. Ερντάν.
Παράλληλα, επαίνεσε τον συνάδελφό του υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν (τον ηγέτη του επίσης συμπράττοντος με την κυβέρνηση κόμματος Ισραήλ Μπεϊτενού: Ισραήλ, το σπίτι μας), επειδή «αποδέσμευσε» το Ισραήλ από τα συμφωνηθέντα για την Ιερουσαλήμ, τα εδαφικά και το προσφυγικό κατά την περιφερειακή ειρηνευτική διάσκεψη στην Ανάπολη στα τέλη του 2007 και με την οποία γινόταν προσανατολισμός προσπαθειών στο ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων.
«Τα συμφέροντα του Ισραήλ θα καθορίσουν τη δράση της κυβέρνησής μας» τόνισε σε αυτό το σημείο της ομιλίας του στην Κνέσετ ο ίδιος αξιωματούχος του «Λικούντ». «Οι ΗΠΑ είναι φίλος του Ισραήλ, σπουδαίος σύμμαχος, αλλά οι σχέσεις μας θα διέπονται από τον διάλογο», σημείωσε.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα
Νωρίτερα σήμερα μιλώντας στο κοινοβούλιο της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, βεβαίωσε το ακροατήριο ότι «η Ουάσινκτον παρέχει σθεναρή υποστήριξη στον (πολιτικό) στόχο των δύο κρατών, εβραϊκού και παλαιστινιακού, «του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» όπως ακριβώς είπε ο 47χρονος Αμερικανός πρόεδρος, «τα οποία θα συνεισφέρουν και στην ασφάλεια και στην Ειρήνη». «Είναι πράγματα που συμφωνήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους με τον Οδικό Χάρτη στο τέλος της διάσκεψης, στην Αννάπολη, και ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα εργαστώ υπέρ αυτών» υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα στην ομιλία αυτήν.

Πρωθυπουργικό Γραφείο Ισραήλ
Από την πλευρά του το ισραηλινό Πρωθυπουργικό Γραφείο αργά σήμερα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την «ικανοποίηση της ισραηλινής κυβέρνησης, που από τον πρόεδρο Ομπάμα δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την κρατική ασφάλεια του Ισραήλ και τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας».
«Σε αυτούς ακριβώς τους δύο στόχους», τονίστηκε στην ίδια ανακοίνωση, «παραμένει δεσμευμένη η ισραηλινή κυβέρνηση και στο εγγύς μέλλον πρόκειται να διαμορφώσει πολιτική ούτως ώστε και στενά να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και να υλοποιεί τους κοινούς μας στόχους», επισημαίνεται στο ισραηλινό πρωθυπουργικό ανακοινωθέν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube