Weather Icon
Γενικά θέματα 25 Απριλίου 2009

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ τον Χραντ Ντινκ, Τουρκο-αρμένιο δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2007,

Τη φωτογραφία του Τουρκο-αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, που δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2007, κρατάει η γυναίκα στην τελετή για την επέτειο της μαζικής δολοφονίας των Αρμενίων το 1915 στο Ερεβάν. Την ώρα που η Αρμενία έχει στραμμένο το βλέμμα σε μια ιστορική συμφωνία με την Τουρκία, η μνήμη βρήκε τον δρόμο της με σειρά εκδηλώσεων, γιατί η Ιστορία δεν διαγράφεται εύκολα. (φωτ. Reuter).

Ήταν γιος του Σερκίς Ντινκ (Serkis Dink) (γνωστού επίσης ως Χασίμ Κάλφα Haşim Kalfa), ενός ράφτη από την Μαλάτια και της Γκιουλβάρ Ντινκ (Gülvart Dink) από το Σιβάς. Γεννήθηκε στη Μαλάτια, αλλά ζούσε στην Κωνσταντινούπολη από τα επτά του χρόνια. Αποφοίτησε από το τμήμα ζωολογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στο τμήμα φιλοσοφίας του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 1996 εργαζόταν ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της αρμενόφωνης εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos και καταστούσε δημόσιο πρόσωπο. Επίσης συνέγραφε άρθρα για λογαριασμό των των εφημερίδων Ζάμαν και Μπιργκίν που κυκλοφορούν σε όλη την Τουρκία. Βρέθηκε συχνά αντιμέτωπος με την τουρκική δικαιοσύνη για προσβολή της τουρκικής ταυτότητας, εξαιτίας των θέσεων του για την γενοκτονία των Αρμενίων. Αν και δεχόταν απειλές για τη ζωή του, από Τούρκους εθνικιστές, επέλεξε να παραμείνει στην Τουρκία. Δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου 2007.
Δολοφονία
Γεγονότα
O Χραντ Ντινκ έπεσε νεκρός, μετά από πυροβολισμούς, μπροστά στα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos, στην οποία εργαζόταν. Γύρω από το πτώμα του βρέθηκαν τέσσερις κάλυκες από σφαίρες, δύο εκ των οποίων τον βρήκαν στο κεφάλι. Η σορός του καλύφθηκε αμέσως από ένα άσπρο σεντόνι.

Την επόμενη της δολοφονίας του, οι αρχές της Κωνσταντινούπολης μοίρασαν φωτογραφίες ενός άντρα που φερόταν ως ύποπτος για την δολοφονία του. Όπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια από τις αρχές, ο άντρας ονομαζόταν Ογκούν Σαμάρ και καταγόταν από την Τραπεζούντα. Η δολοφονία αποτελούσε μέρος της εφαρμογής σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος από την παραστρατιωτική οργάνωση Εργκένεκον.^
Για τη δολοφονία κατηγορείται ένας Τούρκος συνταγματάρχης,με την κατηγορία ότι δεν εξασφάλισε την αναγκαία προστασία στον Ντινκ. Η δίκη του, μαζί με άλλων 5 στρατιωτικών, ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου του 2009.
Αντιδράσεις
Η δολοφονία του Χραντ Ντινκ προκάλεσε πάμπολλες αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη δολοφονία επίθεση στην ενότητα της Τουρκίας, ενώ ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος, Όλι Ρεν δήλωσε ότι η δολοφονία υπήρξε ωμή πράξη βίας για την οποία ένοιωσε δυσάρεστη έκπληξη και βαθιά λύπη.
Ελευθεροτυπια,Βικιπαιδεια
επιμελήθηκε sub92

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube