Weather Icon

Κοινή έκκληση κουρδικών κομμάτων προς το PKK να καταθέσει τα όπλα

Κοινή έκκληση κουρδικών κομμάτων προς το PKK να καταθέσει τα όπλα

Αφοπλισμός έναντι αμνηστίας;
Έκκληση προς τους αντάρτες του PKK να καταθέσουν τα όπλα θα απευθύνουν από κοινού κουρδικά κόμματα του Ιράκ, της Συρίας, του Ιράν, της Τουρκίας και της Ευρώπης σε προσεχή σύνοδο, προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί τονίζοντας ότι η Τουρκία από πλευράς της θα πρέπει να προσφέρει αμνηστία.
Την κοινή έκκληση προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θα απευθύνουν τα κουρδικά κόμματα σε σύνοδο που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου πιθανώς στο Αρμπίλ του Βόρειου Ιράκ, δήλωσε οκουρδικής καταγωγής Τζαλάλ Ταλαμπανί σε συνάντησή του με τον τουρκικό Τύπο.
«Πιστεύω ότι το PKK θα συμμορφωθεί προς τη βούληση όλων των κουρδικών κομμάτων, καταθέτοντας τα όπλα και βάζοντας τέλος στη βίαιη δράση» εκτίμησε ο Ταλαμπανί, θεωρώντας ωστόσο ότι οι Κούρδοι μαχητές δεν θα ανακοινώσουν τη διάλυση του PKK. «Δεν πιστεύω ότι είναι έτοιμοι γι’ αυτό προς το παρόν» δήλωσε.
Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει από την πλευρά της να εξετάσει τη χορήγηση αμνηστίας στους αντάρτες για να ενισχυθούν τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε υπέρ των Κούρδων της Τουρκίας, ιδιαίτερα στον τομέα των πολτιστικών ελευθεριών.
Ο Ιρακινός πρόεδρος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό. Στο πλαίσιο της επίσκεψης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο και μετέφερε το αίτημα για τη χορήγηση αμνηστίας στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ενώ είχε συνομιλία και με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube