Weather Icon

O Aμπντουλλάχ της Τσάνκαγια και ο Αμπντουλλάχ του Ιμραλί

O Aμπντουλλάχ της Τσάνκαγια και ο Αμπντουλλάχ του Ιμραλί

Αναμένονται θετικές εξελίξεις στο Κουρδικό

Του Cengiz Çandar
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις γύρω από τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, κατά τη διάρκεια της πτήσης προς Τεχεράνη. Ο Γκιούλ είπε στους δημοσιογράφους ότι “θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο κουρδικό πρόβλημα”.
Συνεχίζονται επίσης οι αναλύσεις και γράφονται ακόμα άρθρα με βάση τη συγκεκριμένη δήλωση.
Αυτό μας δείχνει ότι το κουρδικό πρόβλημα συνεχίζει να κρατά την πρώτη θέση ανάμεσα στα θέματα της επικαιρότητας στη χώρα μας, ενώ οι ελπίδες και το ζήτημα της επίλυσής του απασχολούν σοβαρά τους συνανθρώπους μας, Τούρκους και Κούρδους.
Η δήλωση “θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο κουρδικό πρόβλημα” αποτελεί ένδειξη ότι οδεύουμε προς λύση, με μια βασική παραδοχή: Την αποστρατικοποίηση του ΡΚΚ.
Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητήσουμε λύση στο κουρδικό πρόβλημα μακριά από τη χρήση στρατιωτικής βίας. Άλλωστε, όλες οι προσπάθειες τους τελευταίους μήνες έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα. Η πολιτική “προσέγγισης” μεταξύ της Τουρκίας και της Διοίκησης της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, η συνέχιση της οποίας γίνεται και με την αποδοχή του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, οι προετοιμασίες για μια πανκουρδική σύνοδο με τη συμμετοχή όλων των κουρδικών κομμάτων των απανταχού Κούρδων, τα διάφορα “σχέδια” επίλυσης του Κουρδικού που κάθε τρεις και μια εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα των τουκρικών εφημερίδων, όλα αυτά σχετίζονται με την αποστρατικοποίηση του ΡΚΚ και με το πέρασμα σε μια άλλη φάση επίλυσης του Κουρδικού, μέσα από διαδικασίες που θα βρίσκονται εκτός περιβάλλοντος χρήσης ένοπλης βίας.
***
Ο συνωνόματος του προέδρου της δημοκρατίας που βρίσκεται στο Ιμραλί (ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, σ.τ.μ.) δήλωσε ικανοποιημένος από αυτή τη δήλωση.
Με βάση το (κουρδικό) πρακτορείο ειδήσεων Fırat Haber Ajansı, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, αναφερόμενος στη δήλωση του Γκιούλ, είπε: “Τα λόγια του κυρίου Γκιούλ είναι σημαντικά. Εγώ θα κάνω ότι πρέπει από την πλευρά μου στο ζήτημα αυτό”.
Με βάση είδηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑΡΑΦ, ο Οτζαλάν συνέχισε ως εξής:
“Τον Νοέμβριο του 2002, όταν ο κ. Γκιούλ ήταν πρωθυπουργός, του έστειλα μια επιστολή. Εκεί του έκανα τις προτάσεις μου για την επίλυση του Κουρδικού. Οι δηλώσεις που έκανε τώρα ότι “θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο κουρδικό πρόβλημα” είναι σημαντικές. Γνωρίζω άλλωστε ότι ο κ. Γκιούλ έχει μια τέτοια στάση στο θέμα. Το τί ακριβώς εννοεί, όμως, μ αυτές τις δηλώσεις, θα το δούμε τις επόμενες μέρες, μετά τις εκλογές. Εγώ θα αναλάβω τις ευθύνες μου και θα κάνω αυτό που μου αναλογεί στο θέμα αυτό. Θα είμαι πολύ προσεκτικός στη συμπεριφορά μου για μερικές εβδομάδες ακόμα”.
Είναι σημαντικά αυτά που είπε ο Αμπντουλλάχ του Ιμραλί;
Και βέβαια είναι σημαντικά. Και μάλιστα πολύ σημαντικά.
Είναι δυνατόν να βρεθεί “λύση”, που θα είναι όντως μια πραγματική λύση χωρίς να ληφθεί υπόψη το ΡΚΚ;
Ασφαλώς όχι, έτσι δεν είναι;
Καλώς, ένα “σχέδιο λύσης” που επικεντρώνεται στην αποστρατικοποίηση του ΡΚΚ, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί χωρίς τη συμμετοχή σ’ αυτό του ΡΚΚ;
Και αυτό δεν γίνεται, έτσι δεν είναι;
Γι’ αυτούς όλους τους λόγους οι δηλώσεις του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Fırat Haber Ajansı, είναι σημαντικές. Και αυτό γιατί, πάνω απ’ όλα, οι δηλώσεις που προέρχονται από το Ιμραλί, είναι πιο σμηαντικές από εκείνες που πρέρχονται από το όρος Κανδήλι. Γιατί οι απόψεις του Οτζαλάν είναι πιο σημαντικές από τις αντικρουόμενες απόψεις της ηγετικής ομάδας του ΡΚΚ που εδρεύει στο όρος Κανδήλι, για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο θέμα αυτό.
Η συγκεκριμένη δήλωση σηματοδοτεί δυο πράγματα:
1. Οι εκδηλώσεις για τη γιορτή Νεβρόζ, που θα γίνουν σε λιγότερο από μια εβδομάδα, αντί να μετατραπούν σε έναν επαναστατικό εφιάλτη για την Τουρκία, είναι δυνατόν να περάσουν ανώδυνα, λόγω της επιρροής του Οτζαλάν στο κουρδικό στοιχείο.
2. Η δήλωση του Οτζαλάν ότι “θα συμεπριφερθεί προσεκτικά” και ότι “Εγώ θα αναλάβω τις ευθύνες μου και θα κάνω αυτό που μου αναλογεί στο θέμα αυτό”, λέγοντας μάλιστα ότι αυτό αφορά λίγες εβδομάδες μετά τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, μας δείχνει και το χρονικό ορίζοντα των εξελίξεων στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος Γκιούλ, με τη δήλωσή του, “θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο κουρδικό πρόβλημα.
Ο Αμπντουλλάχ Γκιούλ, επιστρέφοντας από το Ιράν δήλωσε -και με το δίκιο του- ότι “επιτέλους όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τίοτα με την τρομοκρατία”. Εαν συμπεριληφθεί σε αυτές τις “προσεγγίσεις” και ο Οτζαλάν, τότε θα διευκολυνθεί η προσπάθεια να βγει το Κουρδικό πρόβλημα από τον κύκλο της βίας.
***
Αναφερθήκαμε σε διάφορα “σενάρια” και “σχέδια” που δημοσιεύονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για το θέμα. Το τελευταίο ήταν αυτό που δημοσιεύθηκε προσφατα στην εφημερίδα Σαμπάχ, με τίτλο: “Το σχέδιο του Ομπάμα για το ΡΚΚ”. Η είδηση είχε ως υπότιτλο “Οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο που συμπεριλαμβάνει μια σειρά από πολιτικά ανοίγματα που θα εξασφαλίσουν τον αφοπλισμό του ΡΚΚ. Το σχέδιο αυτό αποκαλύφθηκε κατά τις επαφές που έγιναν στην Άγκυρα”.
Πώς αποκαλύφθηκε;
Λίγο πριν την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Τουρκία, ήλθαν στην Άγκυρα τρία στελέχη του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών και συναντήθηκαν με τρεις Κούρδους πολιτικούς, τον Şerafettin Elçi, τον Esat Canan και τον Orhan Miroğlu, ενώ καθημερινά τα άτομα αυτά είχαν συνομιλίες με διάφορα άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο γράφων.
Φυσικά δεν μπορεί να αποκαλυφθεί ένα ντοκουμέντο με τίτλο “Το σχέδιο Ομπάμα για το ΡΚΚ”, αλλά εδώ και καιρό είναι σε πολλούς γνωστό ότι γίνονται διεργασίες και προσπάθειες σε αρκετές πρωτεύουσες με επίπεντρο την Ουάσιγκτον, για να βρεθεί ένα ολοκληρωμένο “πακέτο λύσης για το ΡΚΚ”.
Εν τω μεταξύ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, ο Orhan Miroğlu δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Ποιά ειρήνη μας συμφέρει;”
Ενδιαφέρον έχει η παρακάτω άποψη που δημοσιεύεται στο άρθρο του:
“Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα ‘τουρκικό σχέδιο’ που θα επιφέρει μια έντιμη και μόνιμη ειρήνη και θα προβλέπει τον αφοπλισμό του ΡΚΚ και δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ένα τέτοιο σχέδιο.
Όμως υπάρχει ένα ‘αμερικανικό σχέδιο’ για το Κουρδικό και το ΡΚΚ.
Μπορεί να πει κανείς ότι το σχέδιο αυτό δεν θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές, όμως φαίνεται καθαρά ότι για τις ΗΠΑ και τους πολιτικούς παίκτες στο Ιράκ, ο ένοπλος αγώνας έχει τελειώσει.
Το AKP, μη γνωρίζοντας ακριβώς ποια πολιτική ακολουθεί στο Κουρδικό, θα συρθεί πίσω από αυτό το σχέδιο και θα χάσει την εξουσία.
Και αυτό γιατί τα ηγετικά στελέχη του ΑΚΡ δεν γνωρίζουν ιστορία.
Τη στιγμή που επιδιώκουν να παίξουν το ρόλο του μεσολαβητή στο Παλαιστινιακό, εθελοτυφλούν στο δικό τους Κουρδικό πρόβλημα.
Ο Ερντογάν, σαν να έχει δώσει υπόσχεση σε κάποιους, έχει επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές του στην “πολιτική αποδυνάμωση των Κούρδων”.
Όμως, απότι φαίνεται, εκείνοι με τους οποίους συνεργάζεται ο Ερντογάν, δεν έχουν αντιληφθεί μέχρι στιγμής τις αλλαγές που γίνονται στην κουρδική κοινωνία.
Οι πολιτικοί που δεν έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον κόσμο, είναι υπέύθυνοι για μια σειρά προβλήματα που έχουν γίνει γάγκρενα, το πιο σοβαρό από τα οποία είναι το Κουρδικό.
Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με διεθνή σχέδια για την επίλυση ενός προβλήματος που δεν καταφέραμε να το επιλύσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και, δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα και την πολυτέλεια να αρνηθούμε την εμπλοκή αυτών των διεθνλων παραγόντων”.
***
Ο Μίρογλου ίσως να κάνει λάθος όταν λέει ότι δεν υπάρχει τουρκικό σχέδιο για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ και ότι η πολιτική εξουσία δεν έχει πολιτική για το Κουρδικό, γιατί όσα έγραψε προηγήθηκαν της δήλωσης του Γκιούλ. Όμως αυτά που λέει ο Μίρογλου, για την ανάγκη να αντιληφθεί η Τουρκία την ύπαρξη του διεθνούς παράγοντα που την εκγατέστησε στο “στρατηγικό κέντροAncak, είναι σωστά.
Σε περίπτωση που οι δύο παράγοντες, ο διεθνής και τουρκικός, συμπέσουν στο ζήτημα του αφοπλισμού του ΡΚΚ, είναι δυνατόν να πούμε ότι εντός του 2009 “θα δούμε καλά πράγματα”.
Σε περίπτωση δε που οι επιδιώξεις δύο παραγόντων, του Αμπντουλλάχ της Τσάνκαγια (προεδρεία της δημοκρατίας) και του Αμπντουλλάχ του Ιμραλί (Οτζαλάν) συμπέσουν και αυτές στο ίδιο θέμα, τότε μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο Κουρδικό πρόβλημα…
Πηγή: Ραντικάλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube