REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Μαρτίου 2009

ΗΠΑ: Θέση στη Γερουσία θα διεκδικήσει ο Αλέξης Γιαννούλιας

ΗΠΑ: Θέση στη Γερουσία θα διεκδικήσει ο Αλέξης Γιαννούλιας

Ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόι, Αλέξης Γιαννούλιας, ανακοίνωσε επίσημα ότι θα διερευνήσει την πιθανότητα να διεκδικήσει θέση στη Γερουσία.
Ο 33χρονος ομογενής πολιτικός ευελπιστεί στην στήριξη που θα έχει από τον πρόεδρο Ομπάμα, με τον οποίο συνδέεται φιλικά. Όπως σημειώνεται από συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τη θέση ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε εκλογικό σενάριο ή τις προθέσεις άλλων ενδιαφερομένων υποψηφίων.
Ο Αλέξης Γιαννούλιας, αν οριστικοποιήσει την απόφασή του, θα συμμετάσχει αρχικά στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος που θα γίνουν το Φεβρουάριο του 2010 και στις γενικές την πρώτη Τρίτη Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Σε περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι ο δεύτερος ομογενής που θα…κατέχει θέση στην 100μελή Γερουσία, αφού μετά την αποχώρηση του Δημοκρατικού Πολ Σαρμπάνη το 2007, τώρα είναι μόνο η Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου.
Ο Αλέξης Γιαννούλιας γεννήθηκε στο Σικάγο στις 16 Μαρτίου 1976 από Έλληνες μετανάστες. Η μητέρα του είναι από τα Χανιά και ο πατέρας του ήταν από τα Καλάβρυτα. Σπούδασε οικονομικά και νομικά σε πανεπιστήμια του Σικάγο, της Βοστώνης και της Νέας Ορλεάνης.
Για ενάμιση χρόνο (1998 – 2000) έπαιξε μπάσκετ με την ομάδα του Πανιωνίου. Εργάστηκε ως τραπεζίτης και διετέλεσε αντιπρόεδρος στην “Βroadway Bank”, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ιλινόι. Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία, δημιούργησε το μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα “ΑG Foundation” για την καταπολέμηση των παιδικών ασθενειών και της φτώχειας.
Υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι εκλέχθηκε με το Δημοκρατικό κόμμα στις 7 Νοεμβρίου 2006. Τότε, είχε την υποστήριξη του γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα, για τον οποίο ο Γιαννούλιας είχε εργαστεί στην προεκλογική του εκστρατεία το 2004, όταν διεκδίκησε την εκλογή του στη Γερουσία.
Πρόσφατα, πραγματοποίησε μαζί με το γερουσιαστή της πολιτείας του, Ρίτσαρντ Ντάρπιν, ενημερωτική αποστολή σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία.
Στη θέση του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία διορίστηκε για δυο χρόνια ο Αφροαμερικανός Ρόναλντ Μπέρις, αφού είχαν προηγηθεί καταγγελίες κατά του κυβερνήτη ότι επιχείρησε να πουλήσει τη θέση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κυβερνήτες έχουν την εξουσία να ορίζουν πρόσωπα της επιλογής τους ως αντικαταστάτες σε έδρες της Γερουσίας που χηρεύουν. Η Γερουσία του Ιλινόι καταδίκασε τον κυβερνήτη Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς για κατάχρηση εξουσίας και τον καθαίρεσε από το αξίωμά του μετά τις σε βάρος του κατηγορίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube