Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Μαρτίου 2009

Σοβαρή μείωση των εξαγωγών ανησυχεί την κυβέρνηση Ερντογάν

Σοβαρή μείωση των εξαγωγών ανησυχεί την κυβέρνηση Ερντογάν


Του Σάββα Καλεντερίδη
Η διεθνής οικονομική κρίση άρχισε να κάνει εμαφανή την παρουσία της και στην Τουρκία, αφού οι εξαγωγές της γειτονικής χώρας, μετά από πτώση 28,2% τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο παρουσίασαν πτώση 35,15%, επιδεινώνοντας το εμπορικό εισοζύγιο της χώρας και συγκεντρώνοντας μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο οι τουρκικές εξαγωγές ήταν…7,5 δισεκατομμύρια δολάρια (-28,2%) και το Φεβρουάριο έφθασαν τα 6,865 δισεκατομμύρια δολάρια (-35,15%), σημειώνοντας συνολική πτώση 31,74% το πρώτο δίμηνο του 2009.
Η πτώση του εξαγωγικού εμπορίου έχει επηρεάσει άμεσα διάφορους τομείς της τουρκικής οικονομίας, με πρώτο το βιομηχανικό, όπου έχουν αρχίσει οι πρώτες μαζικές απολύσεις.
Η τουρκική οικονομία, μετά την εμφάνιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τις διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της τουρκικής κυβέρνησης για τη χορήγηση δανείου, κρέμεται σε μια κλωστή και σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, η κρίση μπορεί να εξελιχθεί και να αποκτήσει διαστάσεις μεγαλύτερες από την κρίση του 2001, που σήμανε το τέλος του παλαιοκομματισμού στην Τουρκία και άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την εξουσία στο κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ), του σημερινού πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει ή να επιβραδύνει την εμφάνιση και τις επιπτώσεις της κρίσης, εν όψει των δημοτικών εκλογών της 29ης Μαρτίου 2009.
Πηγή: Μιλλιέτ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube