Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 8 Μαρτίου 2009

ΝΑΤΟ στις τσέπες μας

ΝΑΤΟ στις τσέπες μας


Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
Αλλαγή δόγματος επιχειρεί το ΝΑΤΟ, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει η Συμμαχία να απεμπλακεί από τον ρόλο του «παγκόσμιου χωροφύλακα» και να αποκτήσει χαρακτήρα «πολυσυμμετοχικού» οργανισμού με νέο ρόλο.
Η πανηγυρική διάσκεψη για τα εξηντάχρονα του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Απριλίου, είναι, πράγματι, συμβολική: Οργανώνεται σε Γαλλία και Γερμανία, (μία μέρα στο Στρασβούργο και μία στο Κίελο), σηματοδοτώντας την πρόθεση του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ…Ευρώπης και Αμερικής. Αλλά και να οργανωθεί η επάνοδος της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας.

Ξεπερασμένο δόγμα
Με άλλα λόγια, η συμμαχία βρίσκεται ενώπιον ενός επικαιροποιημένου στρατηγικού δόγματος, του έβδομου κατά σειρά από ιδρύσεως του ΝΑΤΟ, αφού το ισχύον (από το 1999) θεωρείται ξεπερασμένο. Τώρα, άλλωστε, στην απειλή από την τρομοκρατία προστίθεται ο κίνδυνος της οικονομικής κατάρρευσης.
1. Στη φάση αυτή αναμένεται να παρουσιαστεί ένα προοίμιο του νέου δόγματος, που θα εγκριθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής, το 2011.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συμμαχία θα συνδυάζει στο εξής τις επιχειρήσεις σε μακρινές χώρες που προκαλούν αποστροφή με παρεμβάσεις σωτηρίας σε περιοχές με οικονομική κρίση. Στόχος; Μα, το ΝΑΤΟ να φανεί πιο ανθρώπινο!
2. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται αυξημένος ρόλος του ευρωστρατού (χωρίς να πάψει να δρα συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ) αλλά και περισσότερες κοινές πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. σε διπλωματικό επίπεδο. Θα υπάρξουν, όμως, και περισσότερες απαιτήσεις:
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα αλλά και να ζητήσουμε περισσότερα από τους συμμάχους μας» είπε πρόσφατα ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
Ελληνες στρατιώτες και εκτός της Καμπούλ επιθυμεί το ΝΑΤΟ.
3. Παράλληλα, οι ΗΠΑ επαναπροσεγγίζουν τη Ρωσία, την οποία θεωρούν απαραίτητη για τον έλεγχο στο Αφγανιστάν, αλλά και για την άσκηση πιέσεων στο Ιράν. Ετσι, η ατζέντα με τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει:

*Το Αφγανιστάν, τα προβλήματα ασφάλειας στο Πακιστάν και στην Ινδία.

*Τα όπλα μαζικής καταστροφής (διασπορά πυρηνικών) και οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών του πλανήτη στην ασφάλεια.

*Οι οδοί της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και η προστασία τους.

*Η οικονομική κρίση και η αποσταθεροποίηση που μπορεί να προκαλέσει.

Ειδικά για το τελευταίο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα επιτελικά κλιμάκια της συμμαχίας εξετάζονται σενάρια για εμπλοκή του ΝΑΤΟ ακόμη και στο εσωτερικών χωρών που αποσταθεροποιούνται λόγω κρίσης! Ωστόσο, θεωρείται αμφίβολο ότι θα τολμήσουν να θέσουν τέτοιο θέμα σε αυτή τη συγκυρία.

4. Από θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος δεν αναμένεται -όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες- να τεθεί εκ νέου θέμα ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

*Ωστόσο, η χώρα μας (όπως και η Γερμανία) είναι μεταξύ εκείνων που θα δεχθούν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις να στείλουν δυνάμεις ειδικά στο Αφγανιστάν, όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του Ομπάμα. Ηδη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ενίσχυση των εκστρατευτικών δυνάμεων με 17.000 στρατιώτες και προσδοκούν συμμετοχή άλλων 13.000 έως 20.000 από τους συμμάχους.

– Ποιος, όμως, θα δώσει;

– Προς το παρόν η Αθήνα έχει δηλώσει ότι θα διαθέσει επιπλέον υγειονομικό προσωπικό και δυνάμεις του Μηχανικού στην Καμπούλ και ότι θα αναλάβει τη διοίκηση του τοπικού αεροδρομίου. Ακούγονται όμως και προτάσεις για μετακίνηση ελληνικών δυνάμεων και προς την περιοχή Χεράτ, στα σύνορα με το Ιράν, όπου θα τεθούν υπό ιταλική διοίκηση.

5. Ο υπουργός Αμυνας, Β. Μεϊμαράκης, πάντως, έλαβε διαβεβαιώσεις από τους ομολόγους του (Βέλγιο, Ολλανδία, Βρετανία, ΗΠΑ), που δήλωσαν συμμετοχή στην τουρκική άσκηση «Ηγεμών» (ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή) ότι δεν θα συμμετάσχουν σε σενάρια που «ενοχλούν» την Ελλάδα.

*Η τουρκική άσκηση αποτελεί την πρώτη φάση της μεγαλύτερης αεροναυτικής άσκησης των Βρετανών, που ήδη ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Αύγουστο.

Τι σχέση έχει με το ΝΑΤΟ;

*Στα σχέδια περιλαμβάνονται τέτοιες αρμάδες σαν αυτή, που θα δρουν υπό ΝΑΤΟϊκό «καπέλο», να φτάνουν μέχρι την Απω Ανατολή με αποστολή τη διασφάλιση του εμπορίου.

*Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαία η άσκηση των Βρετανών και η ένταξη στους βρετανικούς σχεδιασμούς του τουρκικού «Ηγεμόνα». Ισως αποτελεί πρόβα τζενεράλε για το ν νέο ρόλο του ΝΑΤΟ σε Αιγαίο και Μεσόγειο, που αποτελούν σημαντικούς διαύλους για το εμπόριο και την ενέργεια…
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 08/03/2009

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube