Weather Icon

Αμερικανικός εκνευρισμός από τις επαφές Βρετανών με Χεζμπολάχ και Χαμάς

Αμερικανικός εκνευρισμός από τις επαφές Βρετανών με Χεζμπολάχ και Χαμάς


Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Εκνευρισμό φαίνεται να προκαλούν στην Ουάσιγκτον ορισμένες βρετανικές επαφές στη Μέση Ανατολή.
Την ώρα που Αμερικανός αξιωματούχος σχολιάζει σε έντονο ύφος την απόφαση του Λονδίνου να προχωρήσει σε επιλεκτικές συνομιλίες με μέλη της πολιτικής πτέρυγας της λιβανικής Χεζμπολάχ, Βρετανοί βουλευτές συναντιούνται στη Δαμασκό με τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς, Χάλεντ…Μεσάαλ.
Η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου έγινε εμφανής σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη εβδομάδα. Αναφερόμενος στο βρετανικό άνοιγμα στη Χεζμπολάχ, ο αρμόδιος υφυπουργός για Μεσανατολικές Υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν τόνισε ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να εξηγήσουν «τη διαφορά μεταξύ της πολιτικής, της στρατιωτικής και της κοινωνικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ» διότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν τη διαφορά αυτή στην ενιαία ηγεσία της οργάνωσης. Βρετανοί διπλωμάτες επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι η Βρετανία βρισκόταν σε στενή επαφή με την Ουάσιγκτον σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας (διερευνητικές επαφές γίνονται εδώ και δύο χρόνια), απορρίπτοντας υπαινιγμό του Φέλτμαν (που διορίστηκε επί Μπους) ότι δεν υπήρξε ενημέρωση της κυβέρνησης Ομπάμα.
Βρετανική κινητικότητα παρατηρείται παράλληλα στο ισραηλο-παλαιστινιακό μέτωπο: τέσσερις Βρετανοί βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνησή τους να άρει τον αποκλεισμό της Χαμάς με στόχο την επίτευξη της ειρήνης. Η παρότρυνση ήρθε έπειτα από συνάντηση με τον Χ. Μεσάαλ στη Δαμασκό. «Για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να συνομιλήσουμε με τη Χαμάς διότι εκπροσωπεί ένα μεγάλο ποσοστό των Παλαιστινίων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλερ Σορτ, μέλος του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Η συνάντηση, στην οποία μετείχαν επίσης ένας Ιρλανδός κι ένας Σκωτσέζος βουλευτής, δημοσιοποιήθηκε σε αντίθεση με αυτές άλλων Ευρωπαίων βουλευτών τους τελευταίους μήνες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η Χαμάς δεν μπορεί να είναι επίσημος συνομιλητής όσο δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, δεν αποκηρύσσει τον ένοπλο αγώνα και δεν αποδέχεται τις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες. Ωστόσο, μετά και την αιματηρή ισραηλινή επίθεση του Ιανουαρίου στη Γάζα, αυξάνονται στη Δύση οι φωνές υπέρ της ένταξης της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση του Μεσάαλ στη Δαμασκό με Ελληνες και Ιταλούς βουλευτές. «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε τη συνάντηση η Χαμάς, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει το Ισραήλ αλλά θα δεχόταν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στις περιοχές που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 με αντάλλαγμα μια ανακωχή δεκαετιών.
Ελευθεροτυπία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube