Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Μαρτίου 2009

Καλές προοπτικές συμφωνίας στο Κυπριακό βλέπει ο ΟΗΕ

Καλές προοπτικές συμφωνίας στο Κυπριακό βλέπει ο ΟΗΕ

Υπομονή συνιστά ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, αλλά προειδοποίησε ότι το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και γι’ αυτό χρειάζεται όχι μόνο μια συγκυρία αλλά και υπομονή.
Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, είπε ότι συζήτησαν με λεπτομέρεια την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ερωτηθείς για «φυσικά χρονοδιαγράμματα» για λύση του προβλήματος, όπως οι «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα που θα γίνουν τον Απρίλιο, ο κ. Ντάουνερ απέφυγε…να προβεί σε ουσιαστικό σχόλιο, λέγοντας ότι το σημαντικό είναι να συνεχίζεται η διαδικασία όσο γίνεται με πιο γοργούς ρυθμούς.
«Χρειάζεται να διατηρηθεί και η συγκυρία και πιστεύω ότι έχουμε μια καλή συγκυρία. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τη διαδικασία. Δεν θα ήμουνα εδώ εάν δεν ήμουνα συγκρατημένα αισιόδοξος», είπε ο κ. Ντάουνερ.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε επιτυχία, αν και χρειάζεται χρόνος, λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος.
Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι όσο το συντομότερο ολοκληρωθεί η διαδικασία, τόσο το καλύτερο, αλλά σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει σωστά και όχι απλά για χάριν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Είναι σημαντικό, συνέχισε, η συμφωνία, να είναι και βιώσιμη.
«Το σύνταγμα του 1960 στην ουσία διαλύθηκε. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα κρατήσει στο χρόνο. Δεν είναι εύκολο, αλλά οι ηγέτες είναι πολύ δεσμευμένοι σε αυτό και όταν έχεις δύο ηγέτες που είναι δεσμευμένοι στη διαδικασία, τότε μπορείς να είσαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουν», δήλωσε ο επίσημος των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουν τη συζήτηση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι σήμερα το απόγευμα και τη Δευτέρα τεχνοκράτες θα συζητήσουν νομικές πτυχές του κεφαλαίου αυτού.
Επιπρόσθετα, οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα έχουν σήμερα το απόγευμα συνάντηση για να συζητήσουν θέματα διαδικασίας.
Κληθείς να αναφερθεί στη δήλωση που έκανε ότι «ο βορράς δεν είναι μέρος της ΕΕ» όταν αναφερόταν στο πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε: «είναι και δεν είναι, η συμμετοχή του έχει ανασταλεί».
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση πρόσθεσε ότι η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ λήφθηκε το 2004 αλλά υπάρχει και το Πρωτόκολλο 10 το οποίο «λαμβάνει υπόψη το θέμα του βορρά και έτσι με μια συμφωνία εδώ για νέες διευθετήσεις στην Κύπρο, με μια ειρηνευτική συμφωνία, τότε σίγουρα το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί ο βορράς θα γίνει πλήρες μέρος της ΕΕ υπό εκείνες τις συνθήκες».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube