REAL TIME |

Weather Icon

Ο Ομπάμα έχει στην τσάντα του το “φάκελο του Κουρδικού”;

Ο Ομπάμα έχει στην τσάντα του το “φάκελο του Κουρδικού”;

Η επίσκεψη αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών στην Άγκυρα και η συναντήσεις-συνομιλίες που είχαν με ηγέτες της κουρδικής πλευράς, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον, ενισχύει τις απόψεις που θέλουν τον Ομπάμα να μεταφέρει στην τσάντα του και το “φάκελο του Κουρδικού” κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, τις 6 Απριλίου 2009.
Του Ριφάτ Μπασαράν (RİFAT BAŞARAN)

Τρεις αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, συνοδευόμενοι από τον Jason Arvey, υπεύθυνο πολιτικών θεμάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, συνανtήθηκαν με τονπρόεδρο του (κουρδικού) κόμματος KADEP, Şerafettin Elçi, με τον πρώην βουλευτή του CHP στον (κουρδικό) νομό Χακιάρι, Esat Canan και με τον (Κούρδο) συγγραφέα Orhan Miroğlu.
Στις συνατήσεις συζητήθηκαν οι σχέσεις με το Βόρειο Ιράκ, ο αφοπλισμός του ΡΚΚ και λοιπα θέματα που σχετίζονται με την δημοκρατική λύση του Κουρδικού. Στη συζήτηση τέθηκαν στο τραπέζι και ερωτήματσ του τύπου “Πώς θα κατεβάσουμε τους αντάρτες του ΡΚΚ από τα βουνά, Πώς θα το πείσουμε να αφήσει τα όπλα, Είναι η γενική αμνηστεία αρκετή για κάτι τέτοιο;” και άλλα παρόμοια.
Ο πρόεδρος του κόμματος KADEP, Elçi, απαντώντας σ’ αυτές τις ερωτήσεις είπε:
“Η αμνηστεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά όχι αρκετή. Πρίν από την αμνηστεία θα πρέπει να δοθούν σημάδια για την επίλυση του Κουρδικού. Σε περίπτωση που πούμε στο ΡΚΚ ‘Έλα, γύρνα στο σπίτι σου, σε αμνηστεύουμε’, όπως είναι φυσικό, δεν θα πεισθεί και δεν θα το κάνει. Σε περίπτωση, όμως, που γίνουν μερικά θετικά βήματα που θα δώσουν κάποιες απαντήσεις στα αιτήματα των Κούρδων, αυτό θα είναι μια εξέλιξη που θα διευκολύνει τον αφοπλισμό του ΡΚΚ”.
Ο Miroğlu κατά τη συνάντηση είπε ότι μια μόνιμη λύση του Κουρδικού περνά μέσα από τον αφοπλισμό του ΡΚΚ και ότι μια μόνιμη ειρήνη δεν μπορέι να επιτευχθεί μόνο με την αμνηστεία. Ο Μίρογλου είπε ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίλυσης του Κουρδικού που δεν λαμβάνει υπόψη της το ΡΚΚ και το DTP, δεν είναι δυνατόν να έχει καμμία τύχη.
Ο Μίρογλου είπε ότι μια μόνιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση των Κούρδων, κάτι που θα καταστεί δυνατόν με ένα σχέδιο ειρήνευσης. Συγκεκριμένα ο Μίρογλου είπε:
“Δεν αρκεί ο αφοπλισμός, απαιτείται και η ενσωμάτωση. Υπάρχουν 18 χιλιάδες ανεξιχνίαστες δολοφονίες, νεκροί στρατιώτες, οι μανάδες τους, τα αιτήματα που πρβάλλουν οι μαζικές οργανώσεις… Πρέπει να σχηματιστεί μια κοινή γνώμη που θα υπολογίζει τα αιτήματα των Κούρδων”.
Ο πρώην βουλευτής Esat Canan, απαντώντας στα ερωτήματα της εφημερίδας Radikal, είπε ότι ο Ομπάμα βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των Κούρδων και του τουρκικού κράτους πριν την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Ο Canan ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση τόνισε πως το Κουρδικό Πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί σε περιβάλλον βίας και ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα εκδημοκρατισμού, κάτι που είναι πρόσφορο την παρούσα περίοδο.
Το (προσκείμενο στο ΡΚΚ, κουρδικό) κόμμα DTP με τη σειρά του αντέδρασε στις συναντήσεις. Η αντιπρόεδρος του κόμματος, Tuncel, είπε:
“Το (Κουρδικό) πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που βιώνεται στην Τουρκία και εδώ θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση του. Επί πλέν, αν κάποιοι ενδιαφέρονται να λύσουν το Κουρδικό, θα πρέπει να συνομιλήσουν με τους πραγματικούς εκπροσώπους των Κούρδων. Το DTP είναι το κόμμα που απολαμβάνει της στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας του κουρδικού λαού και η πολιτική του αποσκοπεί στην επίλυση του Κουρδικού”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube