Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , Μέση Ανατολή 20 Μαρτίου 2009

Πληροφορίες για την πυρηνική εγκατάσταση της Συρίας έδωσε στις ΗΠΑ Ιρανός αξιωματούχος

Πληροφορίες για την πυρηνική εγκατάσταση της Συρίας έδωσε στις ΗΠΑ Ιρανός αξιωματούχος

«Μεγάλη έκπληξη» για ΗΠΑ-Ισραήλ
Ιρανός αξιωματούχος, που έχει καταφύγει στη Δύση, έδωσε τις πληροφορίες για τη μυστική πυρηνική εγκατάσταση της Συρίας, η οποία καταστράφηκε από τη ισραηλινή αεροπορία, αναφέρει εφημερίδα στην Ελβετία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Neue Zuercher Zeitung, ο Αλί Ρεζά Ασγκάρι, ανώτατος αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης, ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι ηχώρα του χρηματοδοτούσε τη Β.Κορέα για την κατασκευή της εγκατάστασης στο Κιμπάρ, στα βόρεια της χώρας.
Αργότερα οι ΗΠΑ μεταβίβασαν τις πληροφορίες στο Ισραήλ το οποίο το Σεπτέμβριο του 2007 με μία αιφνιδιαστική αεροπορική επιχείρηση κατέστρεψε την πυρηνική εγκατάσταση που έκτοτε δεν οικοδομήθηκε εκ νέου.
Ο Ασγκάρι φέρεται να «άλλαξε πλευρά» στις αρχές του 2007 και έδωσε πολλές πληροφορίες και για το ιρανικό πρόγραμμα. Οι πληροφορίες για τη διασύνδεση του Ιράν και της Β.Κορέας ήταν «μεγάλη έκπληξη» για τις αμερικανικές και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Οι Σύριοι, αναφέρει το δημοσίευμα, είχαν απαγορεύσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και τις ραδιοεπικοινωνίες από την εγκατάσταση κατορθώνοντας να παραμείνουν σχετικά απαρατήρητοι.
Ωστόσο, η ισραηλινή αεροπορική επιχείρηση αιφνιδίασε πλήρως τους Σύριους.
Τόσο η Συρία όσο και το Ισραήλ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την επίθεση, με τη Συρία να αρνείται ότι είχε πυρηνικό πρόγραμμα. Η έρευνα της IAEA είχε δείξει ίχνη ραδιενέργειας στο χώρο γύρω από την εγκατάσταση.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube