Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 17 Μαρτίου 2009

Η «συγκατοίκηση» Νετανιάχου – Λίμπερμαν ανησυχεί

Η «συγκατοίκηση» Νετανιάχου – Λίμπερμαν ανησυχεί

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η, ούτως ή άλλως αναμενόμενη, επικύρωση της συμφωνίας για τη «συγκατοίκηση» στην ισραηλινή κυβέρνηση του σκληροπυρηνικού ηγέτη του Λικούντ, Βενιαμίν Νετανιάχου και του γνωστού για τις τοποθετήσεις του κατά της αραβικής μειονότητας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.
Η συμφωνία του Λικούντ με το Ισραέλ Μπεϊτινού του οποίου ηγείται ο κ. Λίμπερμαν προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο του υπουργείου Εξωτερικών από τον τελευταίο, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στις σχέσεις του Ισραήλ με τη νέα αμερικανικήκυβέρνηση. Τα δύο κόμματα, επίσης, θέτουν ως βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης την αποκαθήλωση της κυβέρνησης των ισλαμιστών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τ’ άλλα, το Ισραήλ Μπεϊτινού θα αναλάβει, εκτός του υπουργείου Εξωτερικών, αυτά της Εσωτερικής Ασφάλειας, Υποδομών, Τουρισμού και Aπορρόφησης των Μεταναστών.
Παρά ταύτα, η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει αναθεώρηση του καταμερισμού των υπουργείων σε περίπτωση που είτε το κεντρώο Καντίμα, είτε οι Εργατικοί δεχτούν, τελικά, να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του Καντίμα και νυν υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι έχει θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη του κόμματος σε μια κυβέρνηση υπό το Λικούντ την αποδοχή της λύσης της ίδρυσης δύο κρατών για το Παλαιστινιακό από τον κ. Νετανιάχου. Ο ηγέτης του Λικούντ, ωστόσο, έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η οικονομική ανάπτυξη των παλαιστινιακών εδαφών πρέπει να προηγηθεί της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι φόβοι Ε.Ε. – Αράβων
Η συνεργασία Λικούντ – Ισραέλ Μπεϊτινού, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ανάδυσης μιας κυβέρνησης έντονων ακροδεξιών αποχρώσεων έγινε αποδεκτή με ανησυχία τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και από τα αραβικά κράτη. «Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε ισραηλινή κυβέρνηση ασπάζεται τη λύση της ίδρυσης δύο κρατών», δήλωσε ο αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα. «Αν αυτό αλλάξει, τότε και η κατάσταση θα είναι διαφορετική όσον αφορά τις σχέσεις μας», προειδοποίησε. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμάντ Αμπού Γκιτ έκανε λόγο περί «δυσάρεστης εξέλιξης» και επισήμανε ότι αν οι κ. Νετανιάχου και Λίμπερμαν εφαρμόσουν όσα έχουν διακηρύξει, «τότε η Μέση Ανατολή θα βρεθεί προ εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων».
Ο κ. Λίμπερμαν, ο οποίος κατάγεται από τη Μολδαβία, τάσσεται υπέρ της διατήρησης των μεγάλων εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης και της ανταλλαγής τους με εδάφη της ισραηλινής επικράτειας όπου οι Αραβες αποτελούν την πλειοψηφία. Παράλληλα, θέτει ως προϋπόθεση τον «όρκο αφοσίωσης στο Ισραήλ» για την παροχή κρατικών προνομίων από τα μέλη της αραβικής μειονότητας της χώρας. Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι το Ισραέλ Μπεϊτινού θεωρεί, όπως και το Λικούντ, ότι πρωταρχικό μέλημα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της «ιρανικής απειλής».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube