Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Μαρτίου 2009

«Αδικαιολόγητη η ανασφάλεια για την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια»

«Αδικαιολόγητη η ανασφάλεια για την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια»

O υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (αριστερά) συναντήθηκε με τον Αλβανό υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας Genc Ruli στα Τίρανα.

Διαβεβαιώσεις του υφυπ. Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα
Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, την ανασφάλεια που υπάρχει σχετικά με την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και ειδικά στην Αλβανία.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους…υπουργούς Εξωτερικών, Lulzim Basha, Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας, Genc Ruli, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαjlinda Bregu, το δήμαρχο Τιράνων Edi Rama, καθώς και με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών και τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εμπιστεύονται οι Αλβανοί επενδυτές και καταθέτες τις ελληνικές τράπεζες.
Όσον αφορά εξάλλου τα προβλήματα γραφειοκρατίας και διαφθοράς που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: «Ακούσαμε πολύ προσεκτικά τα προβλήματα των επιχειρήσεων, προκειμένου να τα μεταφέρουμε προς την αλβανική ηγεσία. Τα θέσαμε ένα προς ένα, εταιρεία προς εταιρεία. Πράγματι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες η γραφειοκρατία και η μη απόδοση δικαιοσύνης δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές. Αναμφίβολα υπάρχει ένα φιλικό περιβάλλον για την Ελλάδα και τους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά δυστυχώς αυτό δεν εμποδίζει την εμφάνιση ορισμένων σημαντικών γραφειοκρατικών προβλημάτων και εμποδίων. Προτεραιότητα της δικής μας πολιτικής είναι να θέτουμε αυτά τα ζητήματα στην πολιτική ηγεσία της Αλβανίας, προκειμένου να δρομολογηθεί η επίλυσή τους».
Σε ό,τι αφορά εξάλλου την ελληνική μειονότητα και τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χειμάρρας και στις παράκτιες περιοχές. «Εμείς -συμπλήρωσε- θέσαμε το θέμα μετ΄ επιτάσεως στην αλβανική ηγεσία και ζητήσαμε να λυθεί άμεσα, γιατί θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας». «Θεωρούμε εθνικής σημασίας θέμα την απόδοση των δικαιωμάτων που έχουν οι Έλληνες της περιοχής και θα είμαστε στο πλευρό τους για τις νόμιμες διεκδικήσεις τους», τόνισε.
Στις συνομιλίες του κ. Βαρβιτσιώτη με τα μέλη της αλβανικής κυβέρνησης και ειδικότερα με τον υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας Genc Ruli, στον οποίο έχουν ανατεθεί και καθήκοντα εθνικού συντονιστή για το ΕΣΟΑΒ στην Αλβανία, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του οδικού άξονα Σαγιάδα – Κονίσπολη – Άγιοι Σαράντα που εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ, καθώς και ο Δακτύλιος Πωγωνίου.
Κατά την παραμονή στα Τίρανα ο υφυπουργός είχε συνάντηση και με τον τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.
NAYTEMΠΟΡIKH

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube