Weather Icon
Αφρική , Κίνα , ΟΗΕ 7 Μαρτίου 2009

Μέτωπο στους νεο-αποικιοκράτες, με αφορμή το ένταλμα σύλληψης του Μπασίρ

Μέτωπο στους νεο-αποικιοκράτες, με αφορμή το ένταλμα σύλληψης του Μπασίρ

ΣΟΥΔΑΝ ΣΤΗΝ «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ» Ο ΜΠΑΣΙΡ ΚΑΤΗΓΟΡΩΝΤΑΣ ΗΠΑ – ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ – ΒΙΕΤΝΑΜ
Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Αναβρασμός εξακολουθεί να επικρατεί στο Σουδάν μετά την έκδοση από τη Χάγη του εντάλματος σύλληψης του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος απελαύνει σωρηδόν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και, ενθαρρημένος από τις αντιδράσεις των αφρικανικών χωρών αλλά και της Ρωσίας και της Κίνας, ξεσπαθώνει κατά της Δύσης κατηγορώντας τη για συνωμοσία.
Μιλώντας ο Σουδανός πρόεδρος σε μεγάλη συγκέντρωση στο Χαρτούμ κατηγόρησε τις διεθνείς οργανώσεις ως «εργαλεία» των «νεο-αποικιοκρατών», που στοχεύουν στον…έλεγχο των φυσικών πόρων της χώρας (φωτ. Reuter)
Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μπασίρ υποστήριξε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), τα Ηνωμένα Εθνη και οι διεθνείς οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Σουδάν είναι «εργαλεία» των «νεο-αποικιοκρατών», που στοχεύουν στον έλεγχο των φυσικών του πόρων και ότι προφανής στόχος του εντάλματος είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας. Δικαιολόγησε δε την απέλαση 10 (προσεχώς 13) ανθρωπιστικών οργανώσεων, κατηγορώντας τις ότι έδωσαν στο ΔΠΔ ψευδή στοιχεία περί γενοκτονίας και βιασμών. Η κίνηση αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Δύση, που προειδοποιεί ότι οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Σε μεγάλη διαδήλωση στο Χαρτούμ ο Μπασίρ διακήρυξε ότι οι πραγματικοί εγκληματίες είναι οι ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε για γενοκτονία στη Χιροσίμα και το Βιετνάμ.

Ρωσία, Κίνα και άλλοι…
Την ίδια ώρα, η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, η Συρία, το Ιράν και η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ εκφράζουν, απηχώντας και τη στάση των αφρικανικών κρατών, έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις του εντάλματος σύλληψης στην ειρηνευτική διαδικασία στο Νταρφούρ και στην ευρύτερη σταθερότητα της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι ο Μπασίρ πρέπει να επωφεληθεί της «ασυλίας» του ως αρχηγού κράτους. Μόσχα και Πεκίνο τάσσονται υπέρ της αναβολής της διαδικασίας στο ΔΠΔ για ένα χρόνο και προτίθενται να υποστηρίξουν την αφρικανική αυτή θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο απεσταλμένος του Σουδάν στον ΟΗΕ δήλωσε χθες ότι η χώρα του εγκαταλείπει πλέον την προσπάθεια για αναβολή και θα απαιτήσει τον τερματισμό «της εγκληματικής συνωμοσίας εναντίον της». Δεν εξήγησε πού θα στηρίξει την απαίτηση, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλές από τις 30 αφρικανικές χώρες-μέλη του ΔΠΔ έχουν απειλήσει ν’ αποσυρθούν.

Ενταλμα με… προβλήματα
Ως προς την εφαρμογή του εντάλματος, τα νομικά και πολιτικά εμπόδια παραμένουν. Η σύλληψη του Μπασίρ έγκειται στη δικαιοδοσία των κρατών, όπου ενδεχομένως θα μεταβεί, ενώ το ΔΠΔ δεν μπορεί να τον δικάσει ερήμην. Ο καταστατικός χάρτης του δικαστηρίου, στο οποίο δεν συμμετέχει το Σουδάν, προσφέρει ωστόσο στα κράτη διάφορες δυνατότητες απαλλαγής. Τους επιτρέπει για παράδειγμα να αμφισβητήσουν το ένταλμα, παρουσιάζοντας αντίθετες αποδείξεις ή και να μη συλλάβουν τον Μπασίρ επικαλούμενα διμερείς συμφωνίες με το Σουδάν, που χορηγούν ασυλία στον αρχηγό κράτους. Οι νομικές δυνατότητες για την εφαρμογή του εντάλματος υπάρχουν αλλά, όπως συμβαίνει συχνά στη διεθνή Δικαιοσύνη, η πολιτική έχει τον τελευταίο λόγο.
(Πηγές: Ασ. Πρες-Γαλλικό-Ρόιτερ-ΑΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube