REAL TIME |

Weather Icon
Βαλκάνια , Ισλάμ 27 Μαρτίου 2009

Διείσδυση ριζοσπαστικού ισλαμισμού στη Βουλγαρία διαπιστώνει η Σόφια

Διείσδυση ριζοσπαστικού ισλαμισμού στη Βουλγαρία διαπιστώνει η Σόφια

Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ δήλωσε ότι οι αρμόδιοι παρακολουθούν συστηματικά για τυχόν εμφάνιση ακραίων και ισλαμικών αιρέσεων.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ δήλωσε στη Βουλή ότι «δεν έχει διαπιστωθεί διείσδυση ριζοσπαστικού ισλαμισμού στη χώρα και οι αρμόδιοι θεσμοί παρακολουθούν συστηματικά για τυχόν εμφάνιση ακραίων ισλαμικών αιρέσεων, ξένων προς το παραδοσιακό θρήσκευμα των Βούλγαρων μουσουλμάνων».
Ο κ. Στανίσεφ απάντησε με αυτότον τρόπο σε ερώτηση στη διάρκεια τακτικού ελέγχου στη Βουλή σχετικά «με τον πιθανό ‘κίνδυνο’ η προαιρετική διδασκαλία του Ισλάμ, στα σχολεία της Βουλγαρίας να οδηγεί σε προσηλυτισμό από εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις».
Ο κ. Στανίσεφ παραδέχτηκε ότι «οι Βούλγαροι μουσουλμάνοι είχαν βρεθεί «στο στόχαστρο» διάφορων ιδρυμάτων, που προσπαθούσαν να στρατολογούν στελέχη για ριζοσπαστικές ισλαμικές αιρέσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990», αλλά τόνισε ότι «σήμερα στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν ενδείξεις για διείσδυση ριζοσπαστικού Ισλάμ».
Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτες και ανεύθυνες τις δηλώσεις Βούλγαρων πολιτικών, που ενισχύουν τις διαφορές και την έχθρα ανάμεσα στις διάφορες θρησκευτικές ομάδες στη χώρα», χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα.
Το θέμα περί «ριζοσπαστικού ισλαμισμού» στη Βουλγαρία ήρθε στην επικαιρότητα μετά τις συλλήψεις δημάρχου και δασκάλου κατόπιν καταγγελιών του βουλευτή Γιάνι Γιάνεφ ότι «ασκείται πίεση σε μαθήτριες στο χωριό Ρίμπνοβο να πάνε σχολείο με μαντίλες στο πλαίσιο συστηματικής επιβολής πρακτικών του ριζοσπαστικού Ισλάμ».
Ο υπουργός Παιδείας Ντανιέλ Βάλτσεφ τόνισε στη Βουλή ότι μόνο 3.200 σε σύνολο 820.000 μαθητών στη Βουλγαρία έχουν επιλέξει τη διδασκαλία του Ισλάμ ως προαιρετικό μάθημα. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τάση είναι καθοδική, αφού στις τελευταίες τάξεις της μέσης εκπαίδευσης αρκετοί μαθητές αντικαθιστούν τη θρησκευτική διδασκαλία με πληροφορική και ξένες γλώσσες.
Ο ίδιος κάλεσε τον κ. Γιάνεφ και όλους τους βουλευτές να στηρίξουν ομόφωνα το νομοσχέδιο περί Δημόσιας Παιδείας κατά τη συζήτηση στη Βουλή.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube