Ιράν , Μέση Ανατολή 11 Μαρτίου 2009

Δεν διαθέτει ακόμη το Ιράν ουράνιο κατάλληλο για την κατασκευή βόμβας

Δεν διαθέτει ακόμη το Ιράν ουράνιο κατάλληλο για την κατασκευή βόμβας

Ο Μάικλ Μέιπς της DIA και, στο βάθος, ο Ντένις Μπλερ

Εκτιμήσεις υπηρεσιών των ΗΠΑ
Δεν διαθέτει ακόμη το Ιράν ουράνιο κατάλληλο για την κατασκευή βόμβας
Το Ιράν δεν διαθέτει ουράνιο σε υψηλό βαθμό εμπλουτισμού, απαραίτητο υλικό για την κατασκευή ατομικής βόμβας, κατέθεσαν στο Κογκρέσο δύο υψηλόβαθμά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών.
Όπως δήλωσαν ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών, Ντένις Μπλερ, και ο διευθυντής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA), αντιστράτηγος Μάικλ Μέιπλς, το Ιράν έχει ουράνιο σε χαμηλό βαθμό εμπλουτισμού. Για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα πρέπει να ολοκληρωθεί η περίπλοκη διαδικασία του εμπλουτισμού.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν θα καταφέρει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα το νωρίτερο το…2010 και πιθανόν μέχρι το 2015.
Η πληροφορία έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών ότι το Ιράν «έχει διασχίσει το κατώφλι» και ότι βρίσκεται στον δρόμο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσαν οι αξιωματούχοι, ΗΠΑ και Ισραήλ ερμηνεύουν τα ίδια στοιχεία αλλά φτάνουν σε διαφορετικά συμπεράσματα.
Το Ισραήλ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κινηθεί και στρατιωτικά κατά του Ιράν για να το αποτρέψει από το να αποκτήσει μία ατομική βόμβα.

Κίνδυνοι σε Αφγανιστάν και Σομαλία
Κατά την ακρόασή, ο διοικητής της DIA αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Αφγανιστάν και το πώς η βία έχει γίνει «πιο άγρια» σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο.
Χαρακτηριστικά, οι βόμβες που τοποθετούνται στην άκρη των δρόμων με στόχο αμερικανικά οχήματα έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Εν τω μεταξύ, αναφορά έγινε στην εξτρεμιστική ομάδα αλ-Σαμπάαμπ που δρα στη Σομαλία και απειλεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ανατολικής Αφρικής. Όπως επισημάνθηκε μία συγχώνευση με ομάδες της αλ Κάιντα πιθανόν δεν θα αργήσει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube