REAL TIME |

Weather Icon

Μπακογιάννη: Αδικες αναφορές στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μπακογιάννη: Αδικες αναφορές στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο επιδόσεις της Ελλάδος δεν εξαρτώνται ούτε υπαγορεύονται από εύσημα ή επικρίσεις άλλων»
Η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη δημοκρατία με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της χώρας και αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν εξαρτάται και δεν υπαγορεύεται από κανέναν, παρατήρησε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με την…πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
«Δεν έχουμε ανασφάλειες και δεν έχουμε φοβικά σύνδρομα. Αυτή ως θέση αρχής έναντι όλων», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη σημειώνοντας πως συχνά τα αυτονόητα μεταμορφώνονται συνειδητά σε ζητούμενα για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας.
Όπως επεσήμανε, οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συντάσσονται προγενέστερα της ημέρας δημοσιοποίησής τους. Πρόκειται, είπε η υπουργός Εξωτερικών, για ένα υπηρεσιακό κείμενο των ΗΠΑ όπου καταγράφονται οι εκτιμήσεις των συντακτών τους του οποίους και εκφράζουν, κάνοντας λόγο για αναφορές που δεν είναι δίκαιες και δεν είναι ακριβείς.
Η έκθεση, ανέφερε, η κ. Μπακογιάννη περιέχει όντως κάποιες αρνητικές παρατηρήσεις αλλά και θετικές επισημάνεις. «Δεν είναι στις προθέσεις μας να βάλουμε στο μικροσκόπιο ούτε τα θετικά, ούτε τα αρνητικά σημεία της έκθεσης. Δεν υποβαθμίζουμε, δεν υποτιμάμε, αλλά ούτε υπερεκτιμάμε την όποια σημασία τέτοιων κειμένων. Τα αξιολογούμε στο μέτρο που τους αναλογεί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, η υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως οι επιδόσεις μίας δημοκρατικής χώρας με την παράδοση της Ελλάδος δεν εξαρτώνται ούτε υπαγορεύονται από εύσημα ή επικρίσεις άλλων και πρόσθεσε πως τέτοιου είδους εκθέσεις δεν αλλάζουν την πραγματικότητα.
Η επισήμανση για μικροπολιτικές σκοπιμότητες είναι μία άδικη κριτική που σας εκθέτει, παρατήρησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αδωνις Γεωργιάδης.
«Σκοπίμως υποβαθμίσατε την έκθεση λέγοντας ότι εκφράζει μόνο τους συντάκτες της, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές, καθώς υιοθετείται ως επίσημη θέση του αμερικανικού κράτους», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε επίσης τη χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης (σ.σ. κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού στην Ουάσινγκτον και της συνάντησης με την Αμερικανίδα ομόλογό της), κάνοντας λόγο για άδειασμα του αμερικανικού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.
Για μία ακόμα φορά το ΛΑ.ΟΣ. επανέλαβε το εαυτό του, παραποίησε, ειρωνεύτηκε χαμήλωσε το επίπεδο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ανταπάντησε η κ. Μπακογιάννη.
Η υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στα θετικά αποτελέσματα της συνάντησής της με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον και υπογράμμισε: «Χτίζουμε συμμαχίες και διευρύνουμε τα διεθνή ερείσματα της χώρας και αυτή είναι η πατριωτική πολιτική και όχι να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε ότι μία έκθεση που δημοσιεύθηκε μία συγκεκριμένη μέρα για όλο τον κοσμο αποτελούσε ειδικά στόχο για τη χώρα μας».
«Η εξωτερική πολιτική χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πατριωτισμό, αλλά ο πατριωτισμός δεν είναι προνόμιο κανενός, ούτε μπορεί να τον επικαλείται κανείς για μικροκομματικούς λόγους», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube