REAL TIME |

Weather Icon
Ασία , Ιράν , ΝΑΤΟ 6 Μαρτίου 2009

Το Ιράν θα προσκληθεί στη σύνοδο για το Αφγανιστάν, διαβεβαιώνει η Χίλαρι Κλίντον

Το Ιράν θα προσκληθεί στη σύνοδο για το Αφγανιστάν, διαβεβαιώνει η Χίλαρι Κλίντον

Σαφές άνοιγμα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη
Σε ένα άνοιγμα προς τη Τεχεράνη, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι το Ιράν θα προσκληθεί σε διεθνή σύνοδο για την στρατηγική για το Αφγανιστάν, όπως ανέφερε η Χίλαρι Κλίντον, αν και μόλις την προηγούμενη ημέρα είχε επιλέξει μία πιο σκληρή γραμμή κατά του Ιράν…
Η σύνοδος θα διεξαχτεί στις 31 Μαρτίου, όπως πρότεινε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον μιλώντας στις Βρυξέλλες σε ομολόγους της από τις χώρες-μέλη του NATO. Ο τόπος δεν έχει καθοριστεί αλλά πιθανόν θα είναι η…Ολλανδία.
«Αν προχωρήσουμε σε μία τέτοια συνάντηση, το Ιράν μπορεί να προσκληθεί σαν γειτονική χώρα με το Αφγανιστάν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
«Ελπίζουμε ότι η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία να βρούμε ένα κοινό σύνολο αρχών, ενσωματωμένες ίσως σε διακήρυξη του προέδρου για μια κοινή πορεία εμπρός», είχε δηλώσει νωρίτερα η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Στην ίδια σύνοδο (τις εργασίες της οποίας θα ανοίξει, αν ευωδοθούν οι συνομιλίες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν) θα προσκληθεί και το Πακιστάν, πιθανόν και η Ρωσία και η Ινδία και διεθνείς φορείς και οργανώσεις.
Την προσεχή εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν για διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν πραγματοποιείται ένα μήνα πριν από τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, στην οποία θα παραστεί ο Μπαράκ Ομπάμα, όπου και θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Παρά ταύτα, την Τετάρτη η Χίλαρι Κλίντον επιτέθηκε κατά των Ιρανών ηγετών και τους κατηγόρησε για την σκληροπυρηνική τους στάση που προκαλεί διχασμό στον αραβικό κόσμο, προωθεί την τρομοκρατία (διαμέσου «της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και άλλων ενδιάμεσων») και ότι αποτελούν απειλή για το Ισραήλ και την Ευρώπη.
Ακόμη, είπε ότι οι Ιρανοί «προσπαθούν να εκφοβήσουν όσο πιο μακριά νομίζουν ότι μπορεί να φτάσει η φωνή τους».
Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα μεταβάλλει την πολιτική της έναντι του Ιράν σε σχέση με την κυβέρνηση Μπους και θα επιδιώξει συνεργασία για να αποτρέψει την υλοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Αντιθέτως, το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς.
Από την πλευρά του, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλ Χαμενεΐ, κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι κινείται στον ίδιο λανθασμένο δρόμο με τον προκάτοχό του παρέχοντας άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ, το οποίο αποκάλεσε μάλιστα «καρκίνωμα» στα όρια της κατάρρευσης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube